Kontrolori letenja održali prosvjed: Upozorili na zastrašivanje zaposlenika

Vijesti 28. lis 202111:46 > 12:52 0 komentara
N1/Andrej Soldo

Pedesetak članova Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) prosvjedovao je u četvrtak na Plesu, pred sjedištem Hrvatske kontrole zračne plovidbe, optužujući direktora Zračne plovidbe Vladu Bagarića za pritiske i zastrašivanje zaposlenika.

“Budući da Bagarić negira bilo kakve probleme u Zračnoj plovidbi i bilo kakve pritiske na zaposlenike, okupili smo se kako bi kontrolori letenja i ostali zaposlenici pokazali da je pritisaka i dugotrajnog zlostavljanja bilo i da pritisci još uvijek traju”, rekao je novinarima predsjednik HSSKL-a Krešimir Rakoci.

Izvijestio je kako je 194 zaposlenika potpisalo izjavu u kojoj ne odobravaju direktorovo ponašanje i tvrde da osjećaju veliki stres i napetost zbog njegova ponašanja u zadnjih godinu i pol dana.

“Posljednja kap, odnosno primjer zastrašivanja, jest pokretanje davanja otkaza meni kao predsjedniku sindikata, što je udar na sindikat i sindikalno djelovanje, koje je zajamčeno svakom radniku u Hrvatskoj”, kazao je Rakoci.

Prosvjednike je podržao predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ustvrdivši da se radi o pritisku na slobodu sindikalnog djelovanja na više razina.

“Ovi ljudi su izloženi stresu i pritiscima koji se događaju još od kada se prošle godine krenulo u kolektivno pregovaranje, kada je predsjednik Uprave tražio smanjenje plaća svih zaposlenih u sustavu”, rekao je Sever.

Iako je sindikat tada pristao na smanjenje plaća zaposlenika, dodao je, direktor Bagarić svoju plaću nije smanjio već si je isplatio bonuse.

“Ove godine sindikat nije prihvatio daljnje smanjenja plaća i na kraju se ipak dogovorilo da više neće biti smanjenja plaća, a sindikat je odustao od nekih zahtjeva, čekajući bolja vremena. No, to očito nije dovoljno”, istaknuo je Sever.

Zaposlenici Zračne plovidbe i dalje odgovorno obavljaju svoj posao, pa je zahvaljujući njima sustav siguran, ali upozoravaju da im je sve teže nositi se s pritiskom jer strepe što će se dogoditi nakon što je otkazan ugovor o radu predsjedniku sindikata, kaže Sever.

Podsjetio je kako je Hrvatska ratificirala niz konvencija Međunarodne organizacije rada, među kojima su i one o slobodi sindikalnog djelovanja, organiziranja i kolektivnog pregovaranja, a sada se te konvencije krše.

Ovdje nema izravnog utjecaja premijera ili nekog ministra, ali u sustavu gdje vlast bira Nadzorni odbor, u kojem se nalaze trojica ministara, jasno je da vlast snosi izravnu odgovornost za sve što se događa u Kontroli zračne plovidbe, kaže Sever.

“Pritisci moraju ostaviti tragove na zdravlje, ne smije se ljude tjerati psihologu i na bolovanje samo zato da se uspostavi sustav straha”, poručio je Sever popraćen velikim pljeskom prosvjednika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!