Korbar: Nakon potresa na dubini od 10 km blokovi se pomaknuli 1-2 metra

Vijesti 09. sij 202113:28 1 komentar
EMSC / screenshot

Dr. sc. Tvrtko Korbar, znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI), objavio je precizniji uvid u geologiju petrinjskog područja te je o tome govorio u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

“Timovi Zavoda za geologiju su skupljali tektonske podatke nakon potresa u Banovini, rekao je i pozvao stanovnike Banovine da na stranicama Hrvatskog geološkog instituta mogu pronaći podatke o potresima i mogu slati fotografije i podatke o pukotinama na terenu, izljevima pijeska u dolinama rijeka koje će nam pomoći u definiranju rasjeda koji su pukli tijekom potresa i koji su postali aktivni”, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

“Na temelju novinarskih dojava koje su se objavljivale napravila se koncepcija istraživanja na terenu”, rekao je.

Na ovom području postoje 2 rasjeda, ali se prikaz razlikuje potpuno drugačije od onog potresa u Zagrebu.

Zagrebački i petrinjski potres nisu povezani

“Izravno, zagrebački potres i ovaj na području Sisačko- moslavačke županije nisu povezani zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja”, istaknuo je te dodao kako svaki potres daje dobre znanstvene podatke koji služe za obrade seizmologa i modeliranje geoloških rasjeda koji su aktivirani tijekom potresa.

Naglasio je kako su sve informacije s terena potvrdile da se radi o razmicanju kilometarskih blokova oko Petrinje u smjeru ili suprotno od satelita koji je prešao prije i poslije na terenu koji je zadesio potres.

VEZANA VIJEST

“Sjeverozapadni blok se pomaknuo za 30-ak centimetra, a jugoistočni blok se pomaknuo za 30-40 centimetara. To su horizontalni pomaci koji su očekivani te sam slom na dubini od 10 kilometara biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomaknuli metar do dva pa se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini terena.”

Istaknuo je kako na krškom području ne bi bilo ovakvih manifestacija potresa kao što su urušne jame, ali bi bilo površinskih pukotina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare