Kosor o izboru Turudića: Plenković je nehotično priznao da je pogriješio

Vijesti 10. velj 202411:04 8 komentara

Bivša premijerka Jadranka Kosor u Novom danu kod naše Mašenke Vukadinović komentirala je izbor Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, ali i medijske istupe predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o ovoj temi.

“Od odabira kandidata za glavnog državnog odvjetnika, procedure, uloge Sabora i saborskog odbora, činjenice o tome tko je koliko istine govorio na pitanja zastupnika, došli smo do sigurnosnih provjera i sad će to biti u fokusu pa se svi više udaljavamo od suštine problema, a to je politička odluka Andreja Plenkovića da se Turudića imenuje glavnim državnik odvjetnikom”, kazala je Kosor pa nastavila:

“Tko god je pozorno slušao izjave Andreja Plenkovića i njegovih suradnika mogao je uočiti reteriranje i nehotično priznanje da je pogriješio u koracima. Parafraziram: da sam sve to znao, onda bih možda učinio ovo ili ono. Radi se o političkom izboru, činjenica je da kad je dobio bilo kakvu informaciju od predsjednika Republike trebao ga je nazvati i pristati na sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost i na njoj bi se sve razriješilo.”

Govoreći o izboru šefa DORH-a, bivša premijerka ističe da je riječ o  izboru najmoćnije osobe u tijelu progona. Također, smatra da je taj izbor trebalo ostaviti sljedećoj parlamentarnoj većini jer su izbori ionako na pragu.

“Glavni državni odvjetnik i suci moraju biti vukovi samotnjaci. Iza Andreja Plenkovića će ostati spaljena vladavina prava”, rekla je.

“Mislim da će ovo nanijeti štetu HDZ-u i Plenkoviću, ali nemojmo zaboraviti da hrvatska javnost ima kratko pamćenje”, dodala je.

Osvrnula se i na prosvjed oporbe koji se treba održati sljedeće subote. Kosor smatra da je ljevica koja se okupila oko inicijative za prosvjed trebala pozvati i druge oporbene stranke.

“Moraju biti jako oprezni jer ako se ne odazove velik broj građana to će biti velika politička pljuska svima njima”, rekla je Kosor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare