Kosor: Je li Pupovac sada dio vladajuće većine?

Vijesti 22. lip 202411:00 0 komentara

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je u Novom danu kod Mašenke Vukadinović gdje je komentirala koaliciju HDZ-a i DP-a, a osvrnula se i na MOL koji je ponovno pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske.

“U hrvatskom političkom prostoru vlada neviđena kakofonija. Događa se nešto što nikada nismo imali – da mi u mnogim područjima života pa onda i u provedbi Ustava Republike Hrvatske imamo različita stajališta u vlasti i opozicije u vlasti. DP se postavlja kao neka vrsta opozicije u vlasti, a vlada uspijeva provesti svoje ideje zahvaljujući opoziciji. Imamo apsurdne situacije da mi ne znamo koja je zapravo politika Vlade”, rekla je Kosor o trenutnoj Vladi odnosno koaliciji HDZ-a i DP-a.

“Izjava DP-a je djetinjasta”

Osvrnula se i na DP koji je izborio da se pokrene izmjena Zakona o grobljima.

“Ništa oni nisu izborili. To je samo neka vrsta predstave za javnost. Ono što je zanimljivo – jedni od njih govore da će to biti muzej posvećen žrtvama komunizma, a drugi da će biti posvećen svim totalitarnim sustavima, tako da je očito da tu nekog preciznog dogovora nema. Mislim da se radi o činjenici da su oni potkapacitirani u onom što se zove vođenje surove politike. Ako su zaprijetili da će izaći iz koalicije ako Pupovac dođe na čelo Odbora, onda su to valjda trebali i napraviti odnosno nisu se trebali ni prijetiti, a izjava da im je to zadnji ustupak je djetinjasta. Meni je nelagodno u svemu tome gledati Pupovca koji dopušta da ga se vrijeđa i ponižava. Mislim da je Pupovac jedan od najobrazovanijih u Saboru i s najvećim iskustvom i dopustiti to vrijeđanje za mene je potpuno neshvatljivo. Glavno pitanje koje se postavlja je to ako je taj Odbor u kvoti vladajućih, a očito jest, onda je Pupovac na čelu Odbora koji je u kvoti vladajućih pa je onda pitanje je li dio vladajuće većine.”

Kosor je odgovorila i na pitanje hoće li HDZ morati otvoriti vrata za zahtjeve DP-a od kojih DP neće odustati.

“Vjerojatno ne. Mora se priznati da Plenkoviću vodi vještu igru i s njima i s Pupovcem. Vladajuća koalicija jaše i dalje, a DP će se tu stalno nešto prijetiti. To je jedna loša slika ne samo prema unutra nego i prema van.”

MOL pokrenuo novu arbitražu protiv Hrvatske

Kosor se osvrnula i na novi problem koji se nametnuo Vladi, a to je da je MOL potvrdio da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023.

“Meni samo pada na pamet slika presice iz 2016.godine na kojoj izlazi predsjednik Vlade i kaže ova Vlada je donijela odluku da će otkupiti Inu i ono što je puno važnije je to što je predsjednik rekao da Vlada ima razrađeni model po kojem će to učiniti. Odgovora do sada nismo dobili, a zanimljivo da ni partneri u Vladi ne postavljaju ta pitanja kao relevantna.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!