Kovačević: Dođe li do rata s Ukrajinom, Rusija će ga dugoročno izgubiti

Vijesti 14. velj 202209:26 > 11:57 3 komentara
N1

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, gostovao je u Novom danu i komentirao sukobe Rusije i Ukrajine.

Upitan koliko je ozbiljan ultimatum i potez brojnih zemalja, među kojima je i Hrvatska, koje su svoje građane pozvale da napuste Ukrajinu, Kovačević je rekao da je očito da je situacija ozbiljna.

VEZANE VIJESTI

“Ako Ukrajina vojnim putem krene oslobađati Dombas, tad će Rusija intervenirati, jer tamošnje vlasti nisu u stanju obraniti se od već jako dobro opremljene i dobro organizirane ukrajinske vojske. Koja je pozicija Rusije? Oni kažu da su za diplomatsko rješenje, a ono se mora provesti u skladu s rezolucijom 2202 Vijeća sigurnosti UN-a, a ono kaže da Ukrajina mora promijeniti ustav, da moraju biti uspostavljene federalne jedinice Luhanski i Donjeck, koje će, pak imati poseban odnos s Rusijom. Za Rusiju je to diplomatsko rješenje”, rekao je Kovačević.

Za Sjedinjene Američke Države diplomatsko rješenje drugačije izgleda.

“Amerika kad govori o diplomatskom rješenju, inzistira da Rusija odustane inzistiranja o provedbi Sporazuma iz Minska i te rezolucije 2202 te da omogući mirnu reintegraciju tih područja, bez federalizacije Ukrajine. Americi bi najviše odgovaralo da dođe do rata u Ukrajini, jer bi time Rusija bila uvučena u iscrpljujući rat, koji bi, naravno, najviše iscrpio Ukrajinu, ali dugoročno Rusija bi taj rat izgubila i Amerika bi dobila kompenzaciju za činjenicu da je u Siriji izgubila, a taj rat su i u Americi i u Rusiji percipirali kao rat između Amerike i Sirije i ovo bi bila kompenzacija za poraz u Siriji”, rekao je Kovačević.

“Nestabilnostima u Europi Amerika povećava cijenu svojih sigurnosnih jamstava koje daje budući da te zemlje nisu same u stanju obraniti se od agresija”, rekao je Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare