Ognjen Kraus o izmjeni Kaznenog zakona: Očekujemo sastanak s premijerom

Vijesti 26. srp 202109:42 > 14:28 2 komentara
Edina Zuko/PIXSELL

O inicijativi za izmjenu Kaznenog zakona radi zabrane ustaškog pozdrava "Za dom spremni" u Novom danu govorio je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb.

Inicijativa je pokrenuta putem zastupnika nacionalnih manjina, a dosad su održali četiri sastanka.

“Prije mjesec dana održali smo zadnji sastanak i zapravo je sve pripremljeno za unošenje zakonske odredbe u saborsku proceduru. Na zadnjem sastanku smo se dogovorili da ćemo prije toga još tražiti od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića jedan sastanak, na kojem bi sudjelovali svi predstavnici žrtava”, rekao je Kraus te dodao da se nada i vjeruje da će se o prijedlogu zakona u Saboru raspravljati najesen.

Priznaje da se je ovaj trenutak odabran jer iduće tri godine nema izbora. “Čekali smo da se završe svi izborni procesi koji su zadnjih i pol bili u tijeku”, rekao je.

Sastanak s premijerom Plenkovićem Kraus očekuje ovih dana.

“Pismo je poslano prije nešto manje od mjesec dana. Vjerujem da bi u principu premijer Plenković mogao zastupati naše mišljenje, s obzirom na sve što iznosi i govori. Krajnje je vrijeme da krenemo s riječi na djela”, rekao je Kraus.

Najviše se govori o zabrani pokliča “Za dom spremni”, ali zakonom bi se trebalo zabraniti i isticanje ustaškog znakovlja, negiranje koncentracijskih logora…

“Ne bih diskutirao o visinama kazne. Bitno je da postoje zakonske odredbe i da se njih držimo i da budu ujednačene, a ne kao što se dešava da se negdje za ovakve događaje donose potpuno različite sudske odluke. Mislim da je osnovni problem ujednačenost kažnjavanja i pridržavanja zakona. A o visinama kazne ne bih diskutirao. Kazna kao kazna za ovakve stvari treba postojati”, rekao je Kraus.

Dodao je da pomaka po pitanju relativizacije povijesti ima, ali da je “ekstremna desnica je sve glasnija i glasnija”.

“Situacija je pozitivnija što se tiče pristupa toj neslavnoj prošlosti Hrvatske, ali s druge strane imate sve glasniju i glasniju desnicu koja negira zločine, napada uopće mogućnost donošenja zakonski odredbi”, naglasio je Kraus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare