Kraus još čeka sastanak s premijerom: Za svjetsku javnost igramo se antifašista

Vijesti 27. sij 202210:18 > 15:31 5 komentara
N1

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus prošlog je ljeta najavio slanje u Sabor incijative za izmjenu Kaznenog zakona radi zabrane upotrebe ustaškog znamenja i pozdrava. U sedmom mjesecu obećan im je sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem koji se trebao održati u devetom mjesecu, ali nije sve do danas. Prilikom posjeta Mirogoju povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Kraus je dao izjavu za medije.

“Danas je 27. siječnja, godišnjica oslobođenja logora Auschwitz, simbola holokausta, kao i Varšavskog geta. Isto tako, i ovdje se nešto događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata po rasnim zakonim NDH. Danas smo ovdje da se sjetimo tog najmračnijeg perioda europske civilizacije. Nalazimo se na židovskom groblju na Mirogoju. Devastacija židovskog groblja je počela 1952. i danas gotovo ne postoji. Radi čega? Jer nije bilo nasljednika koji su mogli plaćati najam za grobno mjesto. Takva stvar se nije dogodila nigdje u Europi, niti u nacističkoj Njemačkoj. To govorim jer ste pred mjesec dana imali prilike vidjeti da se u na saborskom Odboru raspravljalo o uređenju groblja hrvatske vojske ’41-’45 uz podršku Ministarstva branitelja. Ja se nadam da znate koja je to vojska bila, to je bila ustaška vojska. U isto vrijeme ovdje je ekshumirano 3000 židovskih grobova. Prema tome, Židovi nemaju pravo na grobno mjesto, a uredit ćemo, ne govorim o grobnim mjestima, govorim o području, neko spomen područje. Pa ja bih pitao gdje živimo”, rekao je Kraus.

VEZANE VIJESTI

Dodao je da je to nešto što bi pitao i predsjednika Sabora, ali i predsjednika Vlade kako može to podržati jer je on nadležan za Ministarstvo. Kad će sastanak s premijerom, Kraus ne zna.

“Zadnji put smo se vidjeli u sedmom mjesecu i bio je dogovor da se vidimo u devetom mjesecu. Prošlo je šest mjeseci. U 11. mjesecu sam uputio pismo predsjedniku Vlade, do danas nisam dobio odgovor za postupak uvođenja u saborsku proceduru zakona o zabrani. Nakon što dva mjeseca nisam dobio odgovor, tražio sam od zastupnika Veljka Katazija da on potegne to pitanje. Kao što sam čuo jučer, bila je rasprava o tome. Odgovor ne znam. Želim otvoren odgovor – hoćemo li dati to u postupak ili ne. A ne se skrivati iza neeodgovaranja”, rekao je Kraus.

Na pitanje zašto se toliko dugo čeka, odgovorio je. “Jer se stalno za svjetsku javnost igramo antifašista, a za dio svojih glasača moramo održavati to što održavamo”.

Da će doći do sastanka, a onda i do zakona, Kraus vjeruje “sve manje i manje”.

“Ali nisam od toga odustao i dalje ću pokušavati. Tražim jasan odgovor na to pitanje”, naglasio je.

Komentirao je i spomenik žrtvama holokausta koji bi se trebao otkriti u Zagrebu.

“Ista stvar, govori se o svim žrtvama holokausta, svih šest milijuna Židova, znate koji je bio stav Židovske općine Zagreb – da takav spomenik ne može biti ovdje, već samo tamo gdje je započeo Holokaust, u Berlinu gdje se i nalazi. Za NDH su bili rasni zakoni koji nisu zahvaćali samo Židove, nego i Rome, Srbe, antifašite, ljude drugih seksualnih orijentacija i ostale nepirijtalje. Nismo se mogli složiti s time. Mi tražimo da spomenik bude spomenik žrtvama ustaškog terora i NDH. Gradske vlaste se slažu, koliko znam. I spomenik nije otvoren, iako je pokriven već mjesecima po svemu će sudeći biti u četvrtom mejsecu”, rekao je Kraus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare