Kreću pregovori za koaliciju u Zagrebu: Klisović bi mogao dobiti važnu funkciju

Vijesti 19. svi 202108:16 > 08:19
Izvor: Luka Stanzl/Pixsell

Pregovori i dogovori o formiranju zagrebačke gradske vlasti između Možemo! i SDP-a službeno će početi nakon drugog kruga izbora, a u srijedu se trebaju sastati čelnici dviju političkih stranaka kako bi dogovorili timove za buduće pregovore.

Premda je ključna njihova suradnja u Zagrebu, razgovori će biti širi jer SDP očekuje podršku platforme Možemo! svom kandidatu za gradonačelnika Varaždina Nevenu Bosilju, koji je ušao u drugi krug s aktualnim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, kao i podršku Marku Filipoviću koji se također u drugom krugu bori za gradonačelnika Rijeke. Dođe li do šireg dogovora, SDP će vjerojatno podržati Suzanu Jašić, bivšu direktoricu GONG-a, sada kandidatkinju Možemo! za gradonačelnicu Pazina koja je ušla u drugi krug s kandidatom IDS-a.

VEZANE VIJESTI

Kada je u pitanju Zagreb, SDP je već podržao Tomaševića u drugom krugu (njihov kandidat Joško Klisović još je u izbornoj noći pozvao svoje birače da 30. svibnja daju glas Tomaševiću), dok su iz Možemo! više puta javno rekli da u Skupštini očekuju suradnju s SDP-om. Skupština ima 47 zastupnika, a Možemo! s osvojena 23 mandata i SDP sa svojih pet čine uvjerljivu većinu. Pitanje je, ipak, kako će se raspodijeliti dužnosti.

Premda iz vodstava obiju stranaka poručuju kako nema šanse da pregovori o raspodjeli pozicija počnu prije 31. svibnja jer izbori nisu završeni, ipak se probijaju neslužbene informacije o mogućim pregovaračkim pozicijama. Tako prema neslužbenim informacijama u SDP-u očekuju mjesto predsjednika Skupštine.

“Očekujemo da oko toga neće biti problema jer je i kolegama iz Možemo! u interesu čvrsta i stabilna većina, a ionako se otvara jako puno mjesta koja će trebati popuniti i bit će potrebno puno kvalitetnih ljudi”, kaže sugovornik Jutarnjeg lista iz SDP-a, također uz napomenu da konkretni razgovori još nisu počeli.

Iz nekih prijašnjih razgovora s čelnicima platforme Možemo! proizlazi kako su i oni prije svega zainteresirani za stabilnu većinu, a dosadašnje odnose s SDP-om i Joškom Klisovićem kao njihovim kandidatom za gradonačelnika ocjenjuju vrlo korektnima, piše Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar