Hoće li biti smjena u gradskoj upravi? “Idemo u preustroj!”

Vijesti 18. svi 202107:32 > 13:141 komentar
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, u Zagrebu je u uvjerljivom vodstvu Tomislav Tomašević. U drugom krugu, za mjesto gradonačelnika, natječe se s Miroslavom Škorom.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i kandidati za zamjenicu i zamjenika gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su danas u podne konferenciju za novinare, na kojoj su rekapitulirali rezultate prvog kruga lokalnih izbora i najavili kampanju za drugi krug.

“Još jednom bih se zahvalio svim Zagrepčanima i Zagrepčankama koji su nam dali glas. Bez obzira što ova prednost izgleda golema u odnosu na protukandidata Miroslava Škoru, mi ćemo u drugom krugu dati sve od sebe u kampanji”, rekao je Tomašević.

Govorio je i o mandatima u Gradskoj skupštini. “Za većinu će biti potrebno dugoročno 25 zastupnika, očekujemo da ćemo je imati. Kao što smo ranije rekli, prema tome smo transparentni, prije izbora smo govorili s kime bismo koalirali. Jasno smo rekli da ćemo sa strankama od centra prema lijevo, svima koji su bili oporba HDZ-u i Bandiću, a od stranaka jedini tko je prešao prag je SDP, s njima očekujemo razgovore i ne vjerujemo da ćemo imati problema, jer su programi dosta kompatibilni”, rekao je Tomašević.

Bit ćemo otvoreni za dijalog, posebice oko dugoročnih, bitnih projekata, kako bi oni išli dalje bez obzira na to hoćemo li na vlasti biti iduće četiri godine. Tražit ćemo konsenzus sa svima, rekao je Tomašević, zahvalivši se svima koji su svojim biračima poručili da glasaju za njega.

“Ključan nam je svaki glas”

“Bez obzira na ovu veliku prednost, nama je apsolutno svaki glas koji ćemo dobiti 30. svibnja ključan, jer nam je potreban veliki legitimitet za promjene koje ćemo raditi nakon izbora. Još jednom molim građane, sve koji su nam dali glas u prvom krugu, a i one koji nisu, da glasaju za nas kako bismo imali što veći legitimitet”, rekao je Tomašević.

“Hvala svim građanima koji su nam dali glas. Naš kandidat ima premoćno vodstvo, u Skupštini imamo 23 mandata. U 16 od 17 gradskih smo pobijedili, u u 12 od 17 možemo samostalno tvoriti većinu, u 101 mjesnom odboru možemo tvoriti većinu”, rekla je Dolenec

N1

Oglasio se i Korlaet.

“Platforma je napravila 2 programa, jedan od naše grupe stručnjaka, a drugi koji su sastavile kvartovske grupe. Kroz veliku anketu na uzorku od 10 tisuća građana pobrojani su svi problemi. Ukrižavanjem tih dvaju programa dobiva se sinergijski učinak kojim ovaj grad može ići korak dalje. Mi mislimo da najbolje poznajemo ovaj grad, da poznajemo svaku njegovu poru i da imamo rješenja za njegove boljke”, rekao je Korlaet.

N1

Tomašević je rekao da se u izbornoj noći čuo s Joškom Klisovićem, a da će o suradnji i konkretnim potezima još razgovarati.

O pozivu da gradski direktori stave mandat na raspolaganje

Komentirao je izjavu Urše Raukar koja je pozvala direktore gradskih poduzeća i pročelnike da stave mandat na raspolaganje.

Demokratska praksa u svim gradovima, ali i u državi, premijer je zatražio od direktora javnih poduzeća da stave mandat na raspolaganje. Mi pratimo demokratsku praksu. Naše pravo je da tražimo od pročelnika i direktora gradskih poduzeća da stave mandat na raspolaganje, naše je pravo da ocjenjujemo njihov rad, a naše je pravo da imenujemo nove pročelnike putem javnog natječaja, što hoćemo”, rekao je Tomašević, dodavši da će putem javnog natječaja imenovati i čelnike gradskih poduzeća.

Što ako ne poslušaju njihov poziv? “Idemo u preustroj gradske uprave. 27 gradskih pročelnika ne može ostat, jer neće ostati 27 gradskih ministarstava. Nijedan grad to nema. Kako mi možemo voditi vladu s 27 ministara, a da to bude brzo i efikasno? Ionako neće biti 27 gradskih ureda, vjerujemo da će to proći kroz Gradsku skupštinu”, rekao je Tomašević, dodavši da će neke urede spajati, neke preustrojiti.

“Mi nećemo fejkati javne natječaje. Nema nijedne osobe kojoj smo obećali da će biti pročelnik, to smo govorili i u kampanji”, rekao je Tomašević, pozvavši sve koji smatraju da imaju znanja i sposobnosti za obavljanje te funkcije, da se jave na natječaj.

O nastavku kampanje

Nisu razgovarali o ustroju Gradske skupštine, o tome će razgovori tek uslijediti. “Mi trebamo stabilnu većinu u skupštini, Potrebna nam je stabilnost da možemo provesti sve što želimo”, rekao je Tomašević.

Mi ćemo i dalje voditi pozitivnu kampanju, koja se temelji na nadi, a očito je da će naši protukandidati voditi kampanju koja se temelji na strahu, dodao je.

“Mi smo spremni na dijalog sa svim političkim opcijama oko nekih strateških projekata. Nužno je da Grad Zagreb i Vlada surađuju na bitnim projektima, kao što je obnova Zagreba i vjerujem da tu neće biti podmetnutih klipova, jer će birači to sankcionirati”, rekao je Tomašević.

O Miroslavu Škori

Komentirao je i taktiku Miroslava Škore, koji ih je nazvao ekstremnom ljevicom. “Ta taktika neće proći. Mi se nećemo baviti demoniziranjem protukandidata. Što očekivati od Miroslava Škore? HAKOM je utvrdio da je telefonski broj koji je koristila agencija za blaćenje svih protukandidata, da ju je angažirao Miroslav Škoro. Na dan izbora krenuli su i SMS-ovi da biraju nas, kojima se očito pokušavalo mobilizirati birače da izađu protiv nas. Nismo mogli reagirati, jer bi to bilo kršenje šutnje. To su ti prljavi trikovi kojima se koriste. Mi se njima nećemo služiti. Mi ćemo pobijediti za dva tjedna, uzdignute glave i svakome od protukandidata ćemo moći pogledati u oči”, rekao je Tomašević.

Veliki broj građana je povjerovao da su promjene moguće. Ono što mogu obećati jest da ćemo mi primjerom pokazati kako se može raditi i poštovati pravila. Očekujemo da, primjerice, komunalni redari kazne sve koji krše pravila, nema nedodirljivih. Ako se mi tako ponašamo, ako mi to očekujemo od gradskih poduzeća, onda se mogu i svi drugi tako ponašati”, rekao je Tomašević.

Službeni automobil će koristiti samo kad to protokol traži, rekao je Tomašević, u suprotnom će na posao dolaziti biciklom ili javnim prijevozom. Upitan što će sa zaštitom, upitao je: “Što će meni tjelohranitelj?”

Očekuje da će javna sigurnost u Gradu Zagrebu i dalje biti na visokoj razini. “Isto tako, bitno je da se riješe paleži automobila poput onog gospođe koja se žalila da je žičara preglasna”, rekao je Tomašević.

Ured za obnovu doista će rješavati problem obnove i svaku javnu zgradu u ovom gradu ćemo obnoviti i nećemo dozvoliti da novac iz fonda solidarnosti ne ostane neiskorišten. To će nam biti jedan od ključnih prioriteta odmah nakon izbora. Bitno je da se vide dizalice po gradu, da se krene s radovima, rekao je Tomašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar