Krenula izgradnja zamjenskih kuća: “Da mi se barem vratiti u moje gnijezdo”

Vijesti 04. velj 202222:46 0 komentara
obnova nakon potresa, zamjenska kuća
Nikola Cutuk/PIXSELL

Država je priznala - temelj i prve pa i druge zamjenske kuće za stradalnike na potresom pogođenom području dobro napreduju. Komunikacija između ministara baš i ne. Jedan tvrdi da je počela gradnja, drugi da se tek uvode izabrane tvrtke na teren. Mi smo uspjeli utvrditi da se radi na dvije kuće, planira se još 400. Samo nije jasno po kojim su kriterijima aktualne izabrane jer danas Središnji državni ured mijenja priču i traži od jedinica lokalne samouprave da odrede prioritete kome će se graditi zamjenske kuće.

Nakon godinu dana boravka u kampici, pa mobilnoj kućici, veselje kod obitelji Kucko. Krenula je izgradnja zamjenske kuće.

“Pojavili su se iznenada, kako su se pojavili ostali smo šokirani u suzama, jutros smo već suze isplakali, srce veliko ko’ kuća”, kaže Danijela Kucko.

Početak izgradnje prve zamjenske kuće na što se toliko dugo čeka otkrili smo jučer. Jer nakon sjednice Vlade na kojoj je ministar Medved objavio da je izgradnja počela ministar Horvat rekao je počet će.

“Očito se radi o nesporazumu”

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes kaže da je očito da se radi o nesporazumu.

VEZANE VIJESTI

“Očito se radilo o nesporazumu, bitno da je obnova krenula i ono što smo cijelo vrijeme komunicirali da će u proljeće krenuti veći zamah. Gdje je došlo do tog šuma kad je ministar Medved znao, a ministar Horvat nije? Ja ne bih sada ulazila u takve detalje”, govori Komes.

Nedoumice napokon razrješava državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek koji priznaje – počeli smo i oba ministra su u pravu.

“Gradnja zamjenskih kuća će se intenzivirati”

“Da, započela je obnova i obnova će se sljedećih dana, tjedana i mjeseci u djelu izgradnje zamjenskih kuća intenzivirati”, ustvrdio je Hanžek.

Objasnio je da nisu htjeli sazivati tiskovnu konferenciju zbog prve kuće već su to planirali na jednom od gradilišta idućeg tjedna, kada se potpiše sljedeći ugovor za izgradnju 30 kuća tehnologijom zamjenske izgradnje.

Kuća Milice Strgar završila je s narančastom naljepnicom. Ona je u kontejnerskom naselju u Glini. I ona bi voljela zamjensku kuću.

“Da mi se vratiti u moje gnijezdo, ako trebam umrijeti da umrem u dvorištu u toj maloj kućici što mi se napravi, a ovo neka stoji, kad bude obnova neka obnavljaju”, govori Strgar.

N1

Koji su kriteriji za zamjenske kuće?

Državni tajnik najavljuje skoru izgradnju 400 zamjenskih kuća.

“Kriterij prvi je apsolutno jasan: neadekvatni smještaj, kontejneri, mobilne kućice kojih nažalost ima puno”, rekao je Hanžek.

Među njima je i ona obitelji Kucko. Posebne procedure za dobiti zamjensku kuću nije bilo.

“Mi smo morali poslije potresa se prijaviti za izgradnju i štetu, sve je kasnije odrađivalo Ministarstvo i Središnji državni ured, mi smo 14.9. dobili odluku o gradnji zamjenske kuće”, govori Danijela Kucko.

Gradonačelnik Gline: Dovedeni smo pred gotov čin

No kriteriji se zatim mijenjaju. Sada prioritete određuju jedinice lokalne samouprave.

“Zaključak je da idemo s kontejnerima i naseljima, na tome inzistiraju u središnjem državnom uredu i ministarstvu i ne samo njih nego i ljudi koji su otišli iz Petrinje”, kaže gradonačelnica Petrinje Komes.

Gradonačelnik Gline Ivan Janković svjestan je da su dovedeni pred gotov čin.

“To je zapravo jedan ozbiljan posao, nije nešto što se može izvući iz rukava. Osnovao sam povjerenstvo s ljudima koji su ravnatelji institucija od srednjih i osnovnih škola, Centra za socijalnu skrb, Crvenog križa I svih ostalih koji mogu dati feedback s terena da to bude smislena lista”, kaže Janković.

No teško je dobiti odgovor po kojem je kriteriju, osim predanog zahtjeva, određeno koje će kuće prve krenuti u izgradnju.

“Pomalo čudi da se Vlada RH nakon totalnog fijaska i sramoćenja po pitanju obnove Banije i Zagreba nije poželjela pohvaliti stvarnim početkom obnove, ali to možemo samo kalkulirati”, kaže politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!