Kuha se u SDP-u zbog propuštene prilike: “Nije odgovornost samo Peđe Grbina”

Vijesti 07. svi 202420:41 3 komentara

Peđa Grbin ostaje na mjestu predsjednika stranke barem još neko vrijeme. Iako je njegov prethodnik dan poslije izbora podnio ostavku, Grbin to ne želi učiniti, a s njim se slažu i oni koji smatraju da treba pričekati da završe europski izbori. Ipak u stranci vlada veliko nezadovoljstvo zbog još jedne propuštene prilike o čemu dio pojedinaca govori i javno. U svakom slučaju, potraga za Grbinovim nasljednikom je počela.

Gdje je nestao čovjek?

Nije nestao i neće, barem još neko vrijeme kao predsjednik stranke.

Iako je te izborne noći bilo jasno da će teško i do većine, a kamoli vlade, Grbin sve do jučer nije bacio koplje u trnje. Nije ni danima poslije izbora, kada ga se pitalo hoće li podnijeti ostavku: “Neću. Nas u stranci nakon izbora čekaju unutarstranački izbori i ovako i onako.”

N1

Ali ne tako skoro, a u stranci kuha, pa se već spekulira o potencijalnom Grbinovu nasljedniku. Rijetki su oni iz vrha stranke koji o lošim rezultatima govore pred kamerama.

“Naravno da je bilo i grešaka i propusta i krivih odluka, ali ta će analiza doći nakon europskih izbora, poslije 9.6. Ako smo mi druga najveća stranka u Hrvatskoj s 37 mandata, a prva sljedeća stranka 13 mandata, onda ne vidim kakva je to kriza”, kazao je Ivan Račan.

Takva da dio SDP-ovaca zaziva Grbinovu ostavku odmah, čak i svojevrsnu revoluciju

Splitski SDP-ovac Davor Matijević smatra da se s problemima treba suočiti upravo zbog europskih izbora.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj zbog koalicija koju je Grbin sklapao prije izbora, nije niti htio biti na listi. Iako smatra da Iblerovu trgu treba provjetravanje, što će se, kaže, dogoditi nakon europskih izbora, ne upire prstom samo u jednog čovjeka:

“Ja se ne bih priključio ovoj cijeloj ekipi koja, uvjetno rečeno, cipelari Peđu Grbina. Zna se koje su procedure u SDP-u. Nije odgovornost samo Peđe Grbina nego je odgovornost cijele ekipe, prije svega cjelokupnog Predsjedništva koje je jednoglasno podržavalo. Tu i tamo je bila neka ruka protiv.”

Politička tajnica SDP-a Mirela Ametović se ne boji svoje odgovornosti: “Ja mogu poći od sama od sebe i reći da ću ja itekako pokazati svoju odgovornost jer smatram da jesam odgovorna za ove rezultate.”

Što se kuhalo na ovim izborima, kuhalo se. Koalicijski partner SDP-a Ivica Puljak ne bi više o tome: “Danas su teme veselja, zadovoljstva i radosti i nek se svi vesele i uživaju”, kazao je.

Puljak se u svakom slučaju ima čemu veseliti – i on i supruga na listi SDP-a imaju mandate, iako nisu na kraju bili ni u točkastoj koaliciji.

Možemovci Grbinu ne zamjeraju ništa, pa ni postizborne pregovore: “Mislim da je bilo ključno da se stavi Domovinski pokret na čistac. Smatram, kao što sam to i govorio zadnjih tjedana, da je Domovinski pokret s figom u džepu razgovarao sa SDP-om”, izjavio je Tomislav Tomašević.

Pa su figu i dobili. Popravnog nema. Tek za 4 godine, ako nova koalicija poživi toliko. Grbin si je “kupio” tek koji mjesec na čelu svoje stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare