Kuk: Na ovim prostorima je malo pojačana seizmička aktivnost

Vijesti 09. lip 202109:58 > 11:00
Podijeli:
Izvor: N1

Seizmolog Krešimir Kuk gostovao je u Novom danu.

Osvrnuo se na jučerašnji potres u Vrpolju, jačine 4,7 po Richteru.

“Zasad se radi o izdvojenom području. Magnituda 4,7 spada u jake potrese, jako se manifestirao. Materijalne štete nije bilo, osim pada žbuke, a naknadnih potresa nema, izuzev dva slabija. Nije se aktivirala serija potresa i ne možemo reći da imamo novo epicentralno područje. Naknadna dva potresa ne predstavljaju nikakvu jaču aktivnost tog područja”, rekao je Krešimir Kuk.

VEZANE VIJESTI

Naknadni potresi bili su slabiji – prvi manje od 2 po Richteru, a drugi magnitude 1,4. “Osim toga, udaljeniji su. Često se događa da imamo izolirane potrese, a nakon toga se ništa ne dogodi. Međutim, treba pričekati i vidjeti”, dodaje seizmolog.

Na području Banije još uvijek se bilježi seizmička aktivnost, kaže Kuk: “Unazad desetak dana imamo nešto više potresa. Građani su već navikli na takve stvari. Trebat će pričekati još neko vrijeme da se to smiri.”

“Generalno se može reći da je na ovim prostorima malo pojačana seizmička aktivnost, ne samo u Hrvatskoj. Bilo je i prije razdoblja kada se primijećuje da se na nekom širem prostoru događa više potresa nego što je uobičajeno”, govori.

Kuk kaže da na kontinentalnom području zemlje najjači potres koji se može dogoditi je jačine 6,4.

“Za Dalmaciju izračuni pokazuju, a i povijest nas uči da možemo imati potrese i 7 prema Richteru, pa i više”, dodao je.

Nedavna serija jačih potresa na Jadranu dogodila su se u moru, u nenaseljenom području pa su efekti slabiji jer se energija potroši, istaknuo je Kuk. “Jači potresi osjetili su se samo na najbližim otocima. Takvi potresi su normalni”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar