Kvadrat novog stana u Zagrebu kao dvije plaće!

Vijesti 10. ruj 202313:00 1 komentar
Pixabay/ilustracija

Cijene su u Zagrebu u odnosu na lani veća za 6,9 posto u odnosu na lani.

Prosječna cijena četvornog metra novoga stana u RH u prvom polugodištu godine, bez obzira na prodavatelja, iznosila je 2219 eura, što je 4,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.

To znači da su kupci za jedan kvadrat novog stana u prosjeku trebali izdvojiti gotovo dvije pune prosječne neto plaće, koja je za lipanj na razini Hrvatske iznosila 1150 eura.

Vrlo slično je u Zagrebu: prosječna cijena četvornog metra novog stana u glavnom gradu u prvom polugodištu iznosila je 2623 eura, a prosječna zagrebačka plaća 1303 eura. Cijene su u Zagrebu u odnosu na lani veća za 6,9 posto u odnosu na lani.

U ostalim naseljima prosječna cijena kvadrata novog stana u prvom polugodištu iznosila je 1916 eura, uz međugodišnje povećanje od 9,7 posto. Kupci su tako za jedan kvadrat trebali izdvojiti iznos 67 posto veći od prosječne hrvatske plaće, piše Poslovni.hr.

Još je nepovoljniji odnos kada se prosječna plaća stavi u odnos s prosječnom cijenom četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe, bez programa društveno poticane stanogradnje (POS).

Ta cijena iznosila je u RH u prvom polugodištu ove godine 2326 eura, što je 6,8 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Pritom je u Zagrebu cijena kvadrata porasla za 6,9 posto, a u ostalim naseljima za 13,8% posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare