Laptoš: Iz slučaja Žalac pokrenute nove istrage. Koje? Ne mogu o tome

Vijesti 05. ožu 202312:35 0 komentara

Uoči prve sjednice optužnog vijeća koje će raspravljati o optužnici protiv nekadašnje ministrice europskih fondova, gošća TNT-a bila je europska tužiteljica Tamara Laptoš.

Na početku se osvrnula na godišnji izvještaj europskog tužiteljstva koji je pokazao da je na kraju prošle godine ostalo aktivno više od 1100 istraga.

“To je prvo cjelovito izvješće jer ono za 2021. godinu se odnosilo samo na 7 mjeseci rada. Podaci su impresivni. Spomenuli ste 1117 istraga, koliko je na kraju godine ostalo aktivnih u radu, s procijenjenom štetom većom od 14 milijardi eura. Tu je i istaknut podatak o 360 milijuna eura blokirane imovine”, rekla je Laptoš ističući da je sedam puta više blokirane imovine nego što iznosi cijeli proračun EPPO-a.

“Važan je podatak o gotovo 900 zahtjeva za provođenje dokaznih radnji koje su europski delegirani tužitelji uputili u druge države. Ova efikasnost u prekograničnim istragama je jedna od najvećih dobiti EPPO-a”, dodala je.

Kazala je i daje zagrebački ured EPPO-a u 2022. godini pokrenuo 23 istrage te da je na kraju ostalo 26 otvorenih istraga sa štetom od nekih 320 milijuna eura.

Govoreći o kružnim prevarama na PDV-u, kazala je da to na europskoj razini funkcionira jako dobro, ali ukazuje da podatak za Hrvatsku iz izvješća nije dobar jer se radi o nula istraga iz tog područja. Upitana znači li to da ih nema ili nisu otkrivene, odgovorila je da oslanjajući se na iskustvo u EPPO-u, ne bi rekla da ih nema jer niti jedna država nije pošteđena toga.

“To je nešto što najviše šteti proračunu EU”, kazala je o kružnim prevarama.

Kod nas umjesto kružnih prevara otvoreno je puno istraga zbog puno korupcije i subvencijskih prevara.

“Ono što je posebno potrebno istaknuti je 8 podignutih optužnica i 6 osuđujućih presuda. Na razini cijelog EPPO-a imamo 20 osuđujućih presuda”, dodala je o subvencijskim prevarama i korupciji.

Otkrila je da je Hrvatska na prvom mjestu kada je riječ o prijavama direktno od građana.

“I Kad sam radila u Uskoku, dobivali smo puno prijava za koje Uskok nije bio nadležan. Često su prijave koje dobijemo poslane i Uskoku i nama ili nekom drugom nacionalnom državnom odvjetništvu”, rekla je Laptoš.

Slučaj Žalac

Obrana Gabrijele Žalac kaže da će pokušati oboriti optužnicu zato što je dio dokaza (poruka) prikupljen u drugom slučaju (slučaj Josipe Rimac). Je li to izgledno?

“Optužnica je podignuta, ne bi ni poslali optužnicu na sud da ne očekujemo da bude potvrđena. Sud će ocijeniti argumente jedne i druge strane, a strana nezadovoljna odlukom imat će pravo žalbe”, rekla je Laptoš.

Smatraju da su poruke zakonit dokaz. “Ne bi ih uvrstili u spis da smatramo da nisu, kao niti drugih više od 1000 dokaza na kojima se optužnica temelji”, poručila je.

Na pitanje ima li u tom prikupljenom materijalu nešto što upućuje i na druge slučajeve, kazala je:

“Da ima, onda bi bili otvoreni i drugi slučajevi.”

Nadalje, upitana jesu li u istrazi procijenili da “A.P.” nije potrebno ispitati, odgovorila je “vjerojatno da”.

“Kada je kolegica, europska delegirana tužiteljica da je istraga provedena, da su prikupljeni svi dokazi, ona je izradila nacrt optužnice i izvještaj o završetku istrage koji je dostavljen najprije meni kao nadzornom tužitelju. Onda se to dostavlja Stalnom vijeću koje od početka prati taj predmet. Ono je donijelo odluku da se može ići u optuženje”, rekla je Laptoš pojašnjavajući da je Stalno vijeće moglo reći da možda nije još vrijeme za optuženje, ali da ne može reći da je vrijeme za obustavu istrage.

Pojasnila je i kako njihovi predmeti ne mogu “stajati u ladici”:

“Svakih 6 mjeseci europski delegirani tužitelj mora podnositi izvješće o napretku u predmetu. Taj izvještaj dolazi pred Stalno vijeće koje se sastoji od tri europska tužitelja. Ja ne mogu biti član Stalnog vijeća koje raspravlja o hrvatskim predmetima.”

Na pitanje je li moguće da se iz svih dokaza iz istrage u slučaju Žalac pojavi i neki novi slučaj, odgovorila je:

“Moguće, nisam rekla da nisu pokrenuti neki slučajevi iz predmeta Žalac.”

Dakle, već su pokrenuti?

“Neki da, ali o njima vam ne mogu govoriti u toj fazi postupka”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!