Pljušte reakcije nakon izjave Lavrova o Milanoviću

Vijesti 18. sij 202312:37 3 komentara
Slaven Branislav Babic / Pixsell

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi osvrnuo se i na nedavnu izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića iz Vukovara.

Riječ je o Milanovićevoj izjavi da NATO u Ukrajini vodi posrednički rat protiv Rusije, što je Lavrov u srijedu ocijenio poštenom i otvorenom izjavom, javlja ruska agencija TASS.

SDP-ov Peđa Grbin u Saboru danas nije želio komentirati izjavu Lavrova jer je nije vidio. Ipak, jasno je rekao – Rusija je napala Ukrajinu i to je jedino što je točno, drugo me ne zanima.

Na pitanje štete li Milanovićeve izjave, ponavljao je ‘drugo me ne zanima’.

Mostov Nikola Grmoja rekao je da ga apsolutnone zanima što govori Zoran Milanović. “O njegovim izjavama treba pitati onoga koji su ga izabrali i njega samoga”, kazao je.

Ivana Kekin iz zeleno-lijevog bloka kaže da bi se svatko trebao zabrinuti ako ga pohvali visoki dužnosnik Rusije koja vrši agresiju na drugu zemlju.

HDZ-ov zastupnik Damir Habijan istaknuo je da su rečenice i narativ koji dolaze od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića identični onima oni koje dolaze s vrha Kremlja.

“Ako smo dosad i mogli pretpostavljati, sumnjati i povezivati određene izjave predsjednika RH, mislim da je danas nakon ovih izjava i pohvala koje dolaze od šefa ruske diplomacije sasvim jasno kojeg stava je predsjednik RH, što se tiče ruske agresije na Ukrajinu”, rekao je Habijan pa dodao:

“To nije jedina izjava. Možemo pogledati što je proteklih mjeseci predsjednik Milanović također govorio što se tiče Ukrajine – da se radi o korumpiranoj zemlji kojoj je Europska unija pomogla prilikom državnog prevrata na Majdanu. Ovo je samo nastavak retorike koji je dobio jedan ‘level up’, sada je dobio izravne pohvale od šefa ruske diplomacije na godišnjoj konferenciji.”

Habijan smatra da politika koju Milanović zastupa nije politika koju većina hrvatskih građana zastupa, kao niti politika država u čijem društvu Hrvatska želi biti.

Iako je dio vladajuće koalicije, predsjednik HSLS-a Dario Hrebak nije bio toliko oštar prema predsjedniku Milanoviću pa tako kaže da ne misli da Milanović doista ima nešto s Rusijom. Ipak, slaže se da su njegove izjave o Ukrajini bile neprimjerene.

“Ne mislim da tim branim Milanovića, ali da sam na ruskoj strani sigurno bih dao upravo takvu izjavu zbog svega što si je Milanović sam zakuhao sa tim svojim nespretnim izjavama koje je davao, gdje se moglo zaključiti da on navija za Ruse”, rekao je Hrebak.

Hrebak ne vjeruje da bi Rusi bili toliko nespretni pa da daju takvu izjavu, sve i da imaju nešto s predsjednikom Milanovićem.

“Oni obično rade sve tajno. Ovo što je rekao javno je više da se našteti Hrvatskoj na način da se još više unese razdor u Hrvatski politički prostor”, dodao je Hrebak.

Vanjsko-politički analitičar Denis Avdagić za N1 je ukazao da Milanovićeva izjava zvuči kao da priznaje nešto u ime Hrvatske.

“Pazite, je li to priznanje kako i Hrvatska vodi posrednički rat protiv Rusije? Čemu takva izjava? Misle li naši sugrađani da je točna? Teoretiziranje o proxy ratovima je posve nepotrebno, jer takvim se ocjenjuju praktično svi ratovi”, rekao je Avdagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare