Leži li doista u Industrijskoj zoni na Kukuljanovu “ekološka bomba”?

Vijesti 23. ožu 202307:11 0 komentara
N1

Leži li u Industrijskoj zoni na Kukuljanovu ekološka bomba? S takvom paničnom rečenicom mještani Kukuljanova anonimno su se obratili medijima, upozoravajući ponajprije na plastičnu ambalažu koju je bura raznijela širom zone. Iz Zone, dakako, smiruju tenzije, no priznaju da postoji problem. Dio je to priče o sve bogatijem Gradu Bakru i njegovoj poduzetničkoj zoni, po mnogo čemu vodećoj u Hrvatskoj.

“Ekološka bomba na Kukuljanovu. Građani na nogama”, naslov u novinama od kojeg zastaje dah. Anonimno pismo stanovnika Kukuljanova redakciji Novog lista sugerira da je u obližnjoj Industrijskoj zoni na djelu ekocid. Uništen je, pišu, biljni i životinjski svijet.

Je li baš tako zabrinjavajuće? Kako bismo to provjerili, posjetili smo spornu lokaciju. I na nekim mjestima doista smo imali osjećaj kao da smo na deponiju.

“Pa dobro naslovi su bombastični jer nas prati takav period zadnja dva tjedna u ovoj našoj županiji, nažalost, pravih bombi, a ovdje ne pričamo o bombama jer to nije ništa tako opasno. Pričamo jednostavno o nekim vremenskim uvjetima koji su zbog bure koja je trajala danima potaknuli priču oko najlona koji su se eto na neki način raspršili po zoni”, tvrdi Linda Sciucca, direktorica Industrijske zone Bakar.

Ali nisu od jučer te plastične ambalaže i raznih materijala pune grane, okićene kao božićna drvca, govore stanovnici Kukuljanova.

“Ekološki problem je svakako. Evo, mi smo dobili kante za smeće za odvajati plastiku, a plastika leti po zraku, eto”, kaže nam jedan sugovornik.

“Ja vam ne znan ča reć’ nego da nismo baš odgovorni, znate, sve gre od mićega pa dalje. Firma? Ulovite ih za rep, ča sada s firmom, razumete”, dodaje gospođa iz Kukuljanova.

E, ali se firmama neće više tolerirati. Grad Bakar najavljuje kazne za zagađivače.

“Svakako ćemo poraditi da svatko u svom dvorištu pazi na te uvjete rada i na te uvjete držanja robe i da počisti svoje dvorište”, poručuje direktorica Industrijske zone Bakar.

Kako kontrolirati 20-ak otvorenih gradilišta u zoni, 5 milijuna četvornih metara, 200 poduzeća, 5000 radnika? No iz Zone lete i vreće novca u Bakar. Proračun je nabujao, u 15-ak godina od 16 milijuna kuna do 16 milijuna eura! Samo mjesto je gradilište. Bakrani se ne bune, dapače.

“Puno, puno se radi, tako da sam zadovoljna, a i gdje ima takva ljepota, sjedim na rivi, na kavi, uživam u suncu, predivan je Bakar”, potvrđuje nam jedna gospođa.

Sličnog je mišljenja još jedan naš sugovornik:

“Zadovoljan sam sa svim ovim što se radi, napravljena je i riva, šetnica, Bakar u svakom slučaju ide naprijed.”

A onda su od države dobili i 5 milijuna eura vrijedan plato bivše zloglasne koksare za novu poduzetničku zonu. Osobno od Branka Bačića. HDZ u Bakru vlada godinama.

Od crne industrije ostala je još luka za rasuti teret. Rivijera kao da je sve manje crna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!