Liječnica: U novoj reformi nisam čula ništa što bi motiviralo mlade ljude

Vijesti 27. lis 202218:28 0 komentara
N1

Specijalistica obiteljske medicine Mirela Marković u Dnevniku je komentirala tiskovnu konferenciju koju je održao ministar zdravstva Vili Beroš na temu zdravstvene reforme.

“Napeto sam slušala konferenciju ne bih li čula što se točno mijenja. Na žalost, sve to izgleda kao lista želja i pusta nabrajanja, a konkretna rješenja nisam čula”, rekla je.

Kako navodi, jačanje primarne zdravstvene zaštite postalo je floskula. “Stalno bismo ju jačali, ali tako da joj natovarimo puno posla bez drugih rješenja. Liječnika nema, ima nas u Hrvatskoj nešto više od 2000. Za nekoliko godina će pola milijuna građana ostati bez svojeg obiteljskog liječnika.

VEZANE VIJESTI

Nešto se iz korijena treba mijenjati, a u novoj reformi nisam čula ništa što bi motiviralo mlade ljude. Njih se tjera da rade u sustavu koji se bavi svime osim medicinom. Preopterećeni smo administracijom i ne vidim kako će neki mladi kolega htjeti ostati u tom sustavu, a ne pobjeći glavom bez obzira u bolnicu”, rekla je.

“Mladi su u strahu, a pogotovo one generacije koje su završile studij za vrijeme pandemije. Oni pacijenta nisu niti vidjeli zadnje tri godine, a sada ih se stavlja u ambulantu s tisućama pacijenata. Mislim da to bez mentoriranja starijih kolega nije dobro”, rekla je.

“Ne želim zvučati pesimistično. Pacijenti i liječnici moraju se udružiti. Slažem se s ministrom kada kaže da nam je zdravstvena pismenost loša. Ipak, ovakvim pristupom devastiranu struku dodatno opteretiti nije dobro niti za pacijente, niti za liječnike”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!