Liječnici nezadovoljni sastankom, u Ministarstvu za to ne vide razlog

Vijesti 02. kol 202211:16 > 14:42 1 komentar
N1

Predstavnici liječničkih udruga izrazili su u utorak nezadovoljstvo sastankom u Ministarstvu zdravstva jer nisu dobili nikakva obećanja ni rokove za rješavanje statusa i plaća liječnika, dok u Ministarstva ne vide za to razloga jer će njihovi zahtjevi biti riješeni do kraja godine.

“Nismo dobili nikakva konkretna obećanja. Najbitnije je priznati Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) pravo pregovaranja za radne uvjete i plaću u pregorima za granski kolektivni ugovor, koji počinju 31. listopada”, izjavila je novinarima nakon sastanka predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Primanja liječnika sadrže noćni rad i velik broj prekovremenih sati

Osam godina Zakon o reprezentativnosti liječnike izbacuje iz mogućnosti pregovaranja. Sad smo došli pred zid i to treba riješiti, poručila je nakon sastanka u Ministarstvu o rješavanju statusa liječnika i korekciji njihovih koeficijenata.

Predstavnici liječničkih udruga posebno su reagirali na priopćenje koje je Ministarstvo poslalo medijima uoči sastanka, u kojemu se navodi da je “prosječna isplaćena neto plaća liječnika specijalista u lipnju, sa svim dodacima, iznosila 22.000 kuna”.

“To su primanja koja u sebi sadrže noćni rad i velik broj prekovremenih sati”, istaknula je Tea Mirošević Zubonja iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

Odgovorila je i na primjedbu premijera Andreja Plenkovića o njihovim plaćama, poručivši da liječnici rade subotom, blagdanima i noćima, pa taj rad treba vrednovati.

Zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo ustvrdila je kako nije usporediv redovni rad kontrolora leta s prekovremenim primanjima liječnika, koji također rade odgovoran i stresan posao.

“Liječiti se mora, a letjeti se ne mora”, poručila je Krolo.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić kaže pak kako nitko ne osporava da je u priopćenju navedena plaća s dodacima i prekovremenim satima.

Poručio je da se sastanci s liječničkim organizacijama nastavljaju početkom rujna na temu donošenja Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova, koja uključuje određivanje koeficijenata vezano uz specijaliste i uže specijaliste i izjednačavanje visine koeficijenta specijalista u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Dulibić: Riješili smo vozače saniteta i sestre, riješit ćemo i liječnike

“Vjerujem da ćemo do kraja godine to donijeti. Riješili smo pitanje vozača saniteta i medicinskih sestara s VSS-om, a nakon toga rješavat će se i problemi liječnika”, izjavio je Dulibić novinarima.

Ponovio je da su u zadnje četiri godine povećane plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju preko 40 posto. “Riješili smo sve zaostatke za prekovremene sate od 2013., rješavamo probleme iz prošlosti. Imamo više liječnika i sestara nego prije mandata ove vlade”, kaže Dulibić koji smatra da nema razloga za nezadovoljstvo.

Na primjedbe liječničkog sindikata i komore da ih se ignorira, Dulibić odgovara kako su u proteklih šest godina primili na razgovor svaku strukovnu organizaciju liječnika koja je to zatražila.

“Ne vidim razloga za ove hajke, oni se vjerojatno moraju članstvu opravdati jer su medicinske sestre i vozači saniteta već uspjeli u svojim traženjima, ali nema potrebe za nervozom, sustav funkcionira”, poručio je Dulibić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.