Liječničke udruge traže redovite sistematske preglede za liječnike

Vijesti 15. ruj 202212:40 1 komentar
liječnik, doktor, medicina, zdravstvo, zdravstveni sustav, stetoskop
Pixabay / Ilustracija

Tri liječničke udruge zatražile su u četvrtak redovite sistematske preglede za liječnike na teret poslodavca, sukladno Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) budući da poslodavci u većini zdravstvenih ustanova krše to pravo a preglede redovito organizira samo četvrtina ustanova.

Pokazalo je to istraživanje koje su proveli Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS). U anketi je sudjelovalo 108 od 169 ustanova u javnom zdravstvu (sve klinički bolnički centri, kliničke i opće bolnice te visoki postotak domova zdravlja).

Anketa je provedena pozivom svim ustanovama, od njih 169 odazvalo joj se 108, a HUBOL, KoHOM i HLS ističu visok postotak bolnica – svi KBC-i, KB-i i opće bolnice, kao i visok postotak domova zdravlja (76  posto).

Sistematski pregled nikada nije organiziran u 55 posto zdravstvenih ustanova. Tek 40 anketiranih ustanova javnog zdravstvenog sustava je barem jednom organiziralo sistematski pregled za liječnike, pri čemu ih 25 posto redovito prema TKU-u.

Iako je pravo na redoviti sistematski pregled zajamčeno  a iznos za preglede nedavno povećan s 500 na 1.200 kuna, udruge tvrde da se radi “o mrtvom slovu na papiru”.

Zbog svega će, kažu, zdravstvenim ustanovama uputiti podsjetnik na njihovu obvezu a one koje nikada nisu organizirale sistematski pregled upozoriti da krše TKU i zahtijevati da u sljedećih šest mjeseci organiziraju preglede za liječnike te nastave s tom praksom.

Udruge ističu kako među liječnicima postoji velik interes za sistematske preglede jer se u ustanovama koje su ih do sada organizirale odazivala većina zaposlenih liječnika.

Prema anketi, na njih bi se odazvalo 90 posto liječnika u gotovo 90 posto zdravstvenih ustanova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare