Loše kopije poznatih dalmatinskih pića preplavile trgovačke police

Vijesti 28. ruj 202308:27 0 komentara
PIxabay / Ilustracija

Iz Njemačke je stigla pritužba jedne Hvaranke koja sumnja da je naišla na plagijat dalmatinskog pića.

U prodavaonici u gradu Essenu kupila je jednolitarsku bocu vina naziva “Prošekos Dionisos”, čija etiketa podsjeća na “Dioklecijan”, nekoć prošek, a danas službeno “liker od vina”, iz asortimana drniškog “Dalmacijavina Split”, kako se proteklih godina zove privatizirana tvrtka.

Ogorčena potrošačica tvrdi da je sporni “prošekos” bio loše kvalitete u usporedbi s originalnim hrvatskim pićem.

Čitateljica Slobodne Dalmacije otvorila je i pitanje zaštite autorskih prava i etičkog ponašanja u industriji, s obzirom na članstvo Njemačke i Hrvatske u Europskoj uniji, odnosno zajednice u kojoj bi se trebali poštivati temeljni propisi koji vrijede za sve.

Inače, distributer spornog “prošeka” je iz njemačkog Augsburga, koja se bavi uvozom i distribucijom alkoholnih pića.

“S našim vinima i jakim alkoholnim pićima vodimo vas na putovanje od dalmatinskih obalnih regija Hrvatske preko središnjeg Balkana i doline Neretve u Bosni i Hercegovini do makedonskih planina i visokih dolina. Otkrijte s nama tajne bivše Jugoslavije s njezinim brojnim različitim aspektima, krajolicima i kulturama, koji se odražavaju u različitim vinima i jakim alkoholnim pićima. No, svi imaju jedno zajedničko: sunce i radost života”, glasi jedna od poruka potencijalnim kupcima.

Osim pića “Prošekos Dionisos”, tvrtka nudi i kruškovac “Moreška” koji je pakiran u identičnoj boci, ali djeluje kao da je etiketom plagijat kruškovca zadarske “Maraske”. Tu su i druga pića vrlo “zanimljivih” naziva, primjerice “Šljivac”, “Šobanka”…

Slobodna Dalmacija kontaktirala je tvrtku za komentare, ali do trenutka objavljivanja teksta nisu dobili odgovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!