Lovac objasnio zašto se divlje svinje često može vidjeti kod King Crossa

Vijesti 22. lip 202212:15 > 16:04 0 komentara
N1

Predsjednik Lovačkog saveza Grada Zagreba Miljenko Kruc u razgovoru za N1 ponovio je da se ne treba bojati divljih svinja jer one nisu agresivne prema čovjeku osim ako se osjete ugroženo.

O sve češćoj pojavi divljih svinja u Zagrebu Miljenko Kruc je rekao:

VEZANE VIJESTI

“One se zadržavaju na području Parka prirode Medvednica u svom staništu. Sedam lovačkih društava ih vode. Tu je program zaštite divljači koji ima svoja pravila koje lovci poštuju i zadržavaju divljač u šumi. Sad se može dogodi da izađu van, tu su divlje trešnje, dolje ima puno neočišćenih voćnjaka i divljač će na ove suše ići na mekaniji dio terena i tražiti hranu. Ne znam jesu li opasne. Iz iskustva znam da nisu agresivne prema čovjeku ako ne osjete opasnost. Ako psi nisu na povodniku, onda divlja svinja brani mlade ili teritorij i onda može doći do napada.”

“Urbanizacijom smo narušili stanište sve divljači, ne samo u Zagrebu nego u svim gradovima u Hrvatskoj. Taj dio na koji se građani najviše žale, to je dio u Maksimiru, Dotrščina, Novoselec, gdje ima neobrađenih površina i gdje sigurno imaju legla. Pogotovo u Jankomiru oko šoping centra, tamo je ogromna šikara, odlično stanište za divljač. To treba urediti, očistiti teren, oni će onda otići u prirodnija staništa”, dodaje.

Ističe da se ovakve scene viđaju već 12 godina: “Divljač ide za hranom, i prije je divljač dolazila kad je grad očišćen. To traje već 12 godina na ovom području.”

O zaštiti divljači Kruc kaže: “Tamo gdje se ne mogu ustanoviti lovišta, postoje programi zaštite divljači. Zagreb ima dva programa – Medvednicu i Grad Zagreb Zoološki vrt. U početku smo govorili da to zakonski ne odgovara i da ZOO nije bio registriran za poslove lova, kasnije se registrirao. No, nitko nije maknuo zabranu koja je bila na snazi dok se nije registrirao.”

Građanima poručuje da ne paničare jer divlje svinje nisu opasne ako se ne osjećaju ugroženo:

“Ako primijete da je došla divlja svinja blizu kuće, ona će otići, ona nije agresivna ako ne osjeti da nije napadnuta. Ako je sretnete, odmaknite se, pustite je neka ide svojim putom. Puno je naleta na divljač.”

Lovci u petak imaju sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem pa će i dogovoriti neke daljnje korake, nada se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!