Luetić: Nemam opravdanja za nekog zdravstvenog djelatnika koji se nije cijepio

Vijesti 13. ruj 202111:30 > 14:27 0 komentara
N1

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić bio je gost N1 Studija uživo i govorio o covid-potvrdama u zdravstvu.

Na početku se osvrnuo na prosvjed antimaskera pred školom u Krapinskim toplicama.

“Ova vijest o prosvjedu u školi je zabrinjavajuća za cijelo društvo, a pogotov za nas koji smo roditelji školske djece. Škole su odgojno-obrazone ustavnove. U školama djeca uče i šaljemo ih tamo, vjerujući da su tamo sigurna. Škole sigurno nisu mjesta za prosvjede, a pogotovo ne za ovakve prosvede gdje se nasilno upada u školu. Ne oduzimam nikome pravo da izrazi svoj demokratski stav i mišljenje onako kako je to predviđeno zakonima, ali ulazak u školu u smislu prosvjeda oštro osuđujem i mislim da je jednostavno to nije dopustivo”, rekao je Luetić.

VEZANE VIJESTI

Smatra da je uvođenje covid-potvrda u zdravstvu korak u pravom smjeru.

“Mi zagovaramo i dalje uvođenje obaveznog cijepljenja u zdravstvenom sustavu. Svatko tko je izabrao zdravstveni poziv, izabrao je da mu je sigurnost bolesnika na prvom mjestu”, ističe.

“Upravo zato što su liječnici cijepljeni u vrlo visokom postotku, zagovarali smo obavezno cijepljenje. Kako se nije posegnulo za tom mjerom, onda će testiranje i trošak testiranja u prvo vrijeme snositi Vlada koja je donijela ovakvu odluku”, dodaje Luetić.

Podsjeća da u zdravstvenom sustavu već postoji obavezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike, a to je cijepljenje protiv hepatitisa B.

Upitan zašto se nije išlo na uvođenje obaveznog cijepljenja protiv koronavirusa u zdravstvu, kaže da to treba pitati premijera ili ministra zdravstva.

Niža procijepljenost medicinskih sestara

Govoreći o manjem broju medicinskih sestara koje su cijepljenje u odnosu na liječnike, Luetić ističe da bi o razlozima trebalo pitati predstavnike te profesije.

“Više puta sam rekao da nemam opravdanja za nekog zdravstvenog djelatnika koji se nije cijepio. Ponavljam, samim izborom profesije, izborom poziva, mi zdravstveni djelatnici izabrali smo da nam je zdravlje i sigurnost pacijenata na prvom mjestu. Ako imamo cjepivo protiv bolesti covid-19, ako ono smanjuje i transmisiju virusa, a samim time obolijevanje i prenošenje dalje onda je jasna, racionalna i logična odluka da se cijepimo”, rekao je.

Na pitanje očekuje li zbog uvođenja obaveznih covid-potvrda probleme, rekao je da je moguće da jedan dio ostalih profesija izrazi svoje nezadovoljstvo na demokratski način.

“Visoki postotak medicinskih sestara se ipak cijepio. VIše od 70 posto medicinskih sestara se već cijepilo, a ona manjina koja se nije cijepila moguće je da će izraziti svoj stav”, kazao je Luetić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.