Magdalenić-Moussavi: Informacije o koronavirusu su nestabilne i svakog dana nove

Vijesti 20. svi 202117:25 > 19:55 0 komentara
Vjera Magdalenić-Moussavi
N1

Znanstvenica s Imperial Collegea u Londonu Vjera Magdalenić-Moussavi govorila je u Newsroomu o stanju s koronavirusom u Velikoj Britaniji, te o indijskom soju koji se u toj zemlji počeo širiti.

Kazala je kako su sve informacije relativno nestabilne, jer nove analize izlaze svakog dana.

“Način širenja indijskog soja u Velikoj Britaniji je drugačiji – u Londonu je sporo, a na sjeveru se broj zaraženih utrostručio u tjedan dana i još se ne zna jesu li dostupna cjepiva efikasna protiv tog soja.

Brojna se testiranja odvijaju kako bi se spriječilo širenje. I cijepljenje je počelo biti masovno u tim dijelovima Engleske, kako bi se smanjilo širenje. No dinamika širenja tog varijeteta još nam zapravo nije poznata”, rekla je Vjera Magdalenić-Moussavi.

Vojska pomaže u provođenju masovnog testiranja

Pojasnila je i kako je došlo do širenja indijskog soja u Britaniji.

PROČITAJTE JOŠ

“Zajednice koje imaju velik broj Indijaca i 20.000 ljudi koji su u zadnjih mjesec i pol došli u Britaniju su doprinijeli širenju tog soja virusa.

Vlada nije zabranila letove za Indiju, niti je uvela dovoljno rano obaveznu karantenu. Bio je Ramazan u zadnjih mjesec dana i obitelji su se viđale, pa se kao i za Božić virus proširio.

Ovdje se sada s vojskom ide u sve kvartove u kojima se proširio virus i provodi se masovno testiranje i detektirali sve slučajeve. Brojevi su u Velikoj Britaniji padali, nije bilo mrtvih nekoliko dana, a sada se broj zaraženih ponovno podiže”, rekla je znanstvenica.

Kombinacija cjepiva možda efikasna protiv indijskog soja

“AstraZeneca je djelomično efikasna, ali je zbog brzine razvoja situacije teško imati točnu informaciju. Neki izvještaji kažu da je efikasna, neki da nije, a španjolska studija danas je rekla da miješanje cjepiva daje jaku zaštitu. Ako AstraZenecu možemo miješati sa Pfizerom, Modernom, možda nam to može pomoći, ali je istraživanje još u ranoj fazi”, kazala je Vjera Magdalenić-Moussavi.

Velika Britanija izlazi iz nacionalne karantene, ako ostane prema planu.

“26. se trebalo sasvim izaći, ali se zbog trećeg vala ipak ta predviđanja smanjuju. Granice prema Indiji su sada zatvorene i nadam se da će se širenje ipak zaustaviti. Svakih se nekoliko tjedana naše spoznaje mijenjaju.

U ponedjeljak je konačno dozvoljeno da imamo goste u kući, da u restoranima sjedimo unutra, muzeji su otvoreni, no noćni klubovi nisu. Britanci su počeli živjeti više-manje normalno i svi misle da će ljeto biti normalno. Ja sam ipak konzervatrivnija i očekujem maske u autobusima, podzemnoj… Ali očekujem da ćemo se ipak moći više družiti”, zaključila je Vjera Magdalenić-Moussavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!