Ministar komentirao premijerovu najavu da će se kažnjavati “curenje” informacija

Vijesti 14. velj 202315:58 > 16:12 1 komentar
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica otkrio je novinarima da je Vlada odlučila proglasiti 15. veljače danom nacionalne žalosti zbog smrti Miroslava Ćire Blaževića.

Govoreći o najavi premijera će se mijenjati ZKP kako bi se spriječilo “curenje informacija” koja je izazvala val reakcija u javnosti, Malenica je rekao kako je dosad više puta isticana potreba promjene ovog zakona.

“Cilj nam je učiniti kazneni postupak bržim, kvalitetnijim i učinkovitijim”, kaže ministar dodajući kako je jedna od tema kojih se radna skupina dotakla i “curenje” informacija u javnost.

“Izmjenama i razgovorima koji smo vodili sa svim dionicima se uvijek prebacuje odgovornost odakle cure inforemacije i svi su se usuglasili da treba ojačati zakonodavni okvir. Nije nam cilj mijenjati ZKP da istraga postane tajnom. Mi sada imamo istragu i izmjene zakonodavnog okvira neće ići u smjeru da se sama istraga proglasi tajnom. U javnosti se konstatira da se vraćamo u davna vremena, da se žele spriječiti novinari da objavljuju informacije… Otklanjamo svaku tezu da će se novinari procesuirati. Nitko od članova radne skupine ne smatra da bi  to trbalo raditi, mediji imaju pravo govoriti, objavljivati određene informacije o kaznenom postupku…”

Pojedine države u EU-u imaju i tajnu istragu, ali mi nećemo ići u tom smjeru, kaže ministar.

Na jednoj strani je, govori, pravo javnosti da ima informacije, a s druge je strane da treba zaštititi pravo na privatnost i presumpciju nevinosti osoba na koje se odnosi kazneni postupak. O rokovima ministar nije htio govoriti.

Što je Plenković točno mislio treba pitati njega, kaže ministar.

“To nije motiv ovih promjena. Rekao sam da smo i prošle godine raspravljali o tome”, kaže ministar na pitanje leži li motiv za ove izmjene u otkrivanju poruka koje su se pojavile u javnosti posljednjih tjedana.

“Trebalo bi utvrditi tko je bio u doticaju s tim informacijama, od sudionika postupka”, kaže ministar i dodaje kako je to stvar postupanja policije i tužiteljstva.

“Ne mogu komentirati predmet Žalac, sadržaj spisa ni dokaznih radnji. Nije ovdje nijedan novi moment”, kaže.

Što se tiče kazne koja će biti zapriječena za ovo kazneno djelo, ministar kaže da već sad postoji kazna za odavanje tajne i odavanje podataka i informacija izvida. “Samo bi novim propisivanjem kaznenog djela se vezali na to. Mislim da je kazna zatvora do tri godine, to je kazna za odavanje službene tajne”, kaže.

Objasnio je da bi se kazneno djelo odnosilo na fazu postupka koja je nejavna, odnosno na odavanje sadržaja dokaznih radnji.

Slučaj Zambija

Nema detaljnih informacija o postupku, ali ministar se nada da će diplomatskim putem uskoro doći do toga.

“Moja komunikacija s ministrom pravosuđa je u jednom trenutku prestala. Nemam više komunikacije s njim, u nekoliko navrata sam pokušao ponovno uspostaviti komunikaciju, ali nemamo nikakve reakcije”, kaže.

“Što se tiče optužncie, imamo samo informacije koje su bile i prošli tjedan. Na teret im se stavlja trgovina ljduima. Očekivali smo nove informacije, ali ročišta su odgađana i nemamo nove informacije, imamo dosta šture informacije o optužbama koje im se stavljaju na teret. Što se tiče djece i ministri Piletić i Grlić Radman su govorili da pokušavamo diplomatskim putem doći do informacija. Nastavljamo diplomatsku bitku za hrvatske državljane”, govori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare