Malenica o odgađanju ročišta hrvatskim pilotima u Beogradu: Ništa nije slučajno

Vijesti 14. lis 202213:40 0 komentara
N1

Ministar pravosuđa, Ivan Malenica, komentirao je odgađanje pripremnog ročišta na sudu u Beogradu u postupku pokrenutom protiv hrvatskih pilota.

“I ovo današnje pripremno ročište, sve ono što se događalo prije njega i na njemu pokazuje da je ovaj postupak farsa. Paradoksalno je da odvjetnik po službenoj dužnosti govori da je ratni zločin počinjen. Čemu onda suđenje? Imamo zloupotrebu instituta univerzalne jurisdikcije koji se izvrće i krivo tumači”, rekao je ministar.

“Ovo je grubo kršenje prava hrvatskih pilota”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Podsjetio je da je hrvatsko ministarstvo s ministarstvom pravosuđa Srbije pokušalo razgovarati da se ukine univerzalna jurisdikcija, ali nakon održanih nekoliko sastanaka, rekao je ministar, srpsko ministarstvo nije htjelo surađivati po tom pitanju.

“Mi smo sa Srbijom pokušali razgovarati još od 2018. godine o ukidanju njihovog zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Srbija je u ovom konkretnom slučaju to zloupotrijebila i koristi je kao sredstvo političkog obračuna. Svaka država ima univerzalnu jurisdikciju, ali sigurno je ne koristi tako kako oni to rade”, rekao je Malenica, dodavši da Srbija pokušava pokazati da Hrvatska nema vladavinu prava, iako je za članstvo u Europskoj uniji morala ispuniti sve uvjete iz poglavlja 23.

“Mi smo, zapravo, unazad mjesec dana, kad je zaprimljen poziv, jasno rekli da je ovdje riječ o kršenju međunarodnih propisa, ali i zakona Republike Hrvatske. Konvencija o univerzalnoj sudskoj pomoći ovdje je prekršena”, rekao je Malenica.

Ponovio je da Ministarstvo pravosuđa nije primilo poziv za ročište, kao niti optužnicu te da i to pokazuje da su prava hrvatskih pilota u ovom postupku narušena.

Naš je Elvir Mešanović ministra pitao koji je hrvatski stav po pitanju spomenutog događaja, za koji Srbija tereti hrvatske pilote.

“Ovaj postupak i ovaj događaj koji se dogodio na Petrovačkoj cesti istraživao je Haaški sud. Da je postojalo elemenata ratnih zločina, onda bi vjerojatno i haški sud to procesuirao. To se nije dogodilo. Isto tako, ovaj događaj se dogodio na području BiH. Da se nešto dogodilo, onda bi valjda i pravosuđe u BiH nešto pokrenulo. Da je bilo bilo čega, sud bi o tome odlučivao”, rekao je ministar pravosuđa.

“Da je tu bilo elemenarta, Haaški sud bi to procesuirao, međutim, ni Haaški sud ni bosansko tužiteljstvo nije postupalo u ovom slučaju”, dodao je.

Upitan misli li da je ročište namjerno odgođeno na datum dva dana prije obilježavanja pada Vukovara, ministar je odgovorio: “Čujte, ništa nije slučajno.”

Malenica je rekao i da sve ide u tom smjeru da je presuda već poznata.

Dodao je da je s pilotima u svakodnevnom kontaktu. “Rekli smo im jasno da je ovdje riječ o kršenju međunarodnog prava i da će Hrvatska u svim budućim radnjama stati u zaštitu i vladavine prava i hrvatskih branitelja. U ovom trenutku ne bih iznosio o kojim se aktivnostima radi, ali te će aktivnosti ići u zaštitu hrvatskih pilota i Domovinskog rata”, rekao je Malenica.

“Ishod ovog procesa je izvjestan, čvrsto stojim u obrani naših pilota”, rekao je ministar.

Što se tiče nastavka odnosa sa Srbijom, ministar je rekao da ovaj slučaj svakako ne doprinosi odnosu povjerenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.   

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!