Malenica: Split je talac Puljka; hoće li dati ostavku, tko će dati ostavku…

Vijesti 05. tra 202214:21 > 14:28 0 komentara
N1, Ilustracija

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govorio je o situaciji Splitu i pojasnio da će u slučaju ostavke i gradonačelnika i zamjenik gradonačelnika Splita, Vlada imenovati povjerenika koji će obavljati tehničke dužonsti do izbora novog gradonačelinka.

“Ako gradonačelnik i zamjenik daju ostavke, Vlada imenuje povjerenika. U slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke, tad Vlada u roku od 90 dana raspisuje izbore koji se u tom roku trebaju održati. Uloga i ovlasti povjerenika su propisani zakonom – on od imenovanja do izbora gradonačelnika tehnički vodi grad, ima određeni djelokrug djelovanja. Ministarstvo je izradilo mišljenje o tome uzevši u obzir zakon”, rekao je Ivan Malenica, a potom odgovarao na pitanje zašto umjesto povjerenika drugi zamjenik ne može preuzeti vlast:

VEZANE VIJESTI

“Stručne službe Ministarstva su dale tumačenje Zakona o lokalnoj upravi, što u ovoj situaciji smatraju. Jasno stoji u obrazloženju o tome. Ako do ostavke dođe, postoji procedura. Vlada će imenovati povjerenika prema proceduri. Pričekao bih ostavke ako će se dogoditi. Split je talac Puljka, hoće li dati ostavku, tko će dati ostavku… Ministarstvo je dalo mišljenje na upit iz Splita o eventualnim situacijama koje se mogu dogoditi.”

“Naš stav će biti jednak daju li oba ili jedan zamjenik ostavke. Nije moguće da drugi zamjenik mijenja gradonačelnika. Postoji odredba kad prestane mandat zamjeniku, Vlada imenuje povjerenika”, pojasnio je.

Na upit da stručnjaci kažu da je ovo presedan, Malenica je rekao: “Ovakve situacije u praksi još nije bilo. Naši stručnjaci su tumačili odredbe Zakona i pri tom mišljenju ostajemo.”

O pravomoćnoj presudi Hrvatskoj u slučaju male Madina, Malenica nije imao komentara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!