Malenica zadovoljan prekidom štrajka, no dotaknuo se potencijalnog problema

Vijesti 26. srp 202320:29 1 komentar
Neva Zganec/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pozdravio je u srijedu odluku Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika da prihvati Vladinu ponudu o 12-postotonom povećanju plaća i da se o tome potpiše sporazum.

Pozdravljam odluku Sindikata da prihvati ponudu Vlade, da se potpiše sporazum i da u narednom razdoblju skupa radimo na izradi uredbe koje će obuhvatiti i povećanje plaća u pravosuđu, rekao je ministar za RTL.

Kazao je kako je svjestan činjenice da postoji dio nezadovoljnih građana i poduzetnika koji nisu mogli ostvariti neka svoja prava na sudovima, ali da vjeruje da sutra, kad se potpiše sporazum, službenici i namještenici koji rade u pravosudnim tijelima i suci mogu krenuti s radom.

Nije izravno odgovorio na novinarsku primjedbu da je Vlada i ranije mogla dati ponudu, odnosno da je osam tjedana štrajka puno.

Čitavo vrijeme smo razgovarali sa predstavnicima sindikata, bilo je niz sastanaka, odgovorio je, navodeći da su bile određene ponude na koje su se predstavnici sindikata izjašnjavali i na sastancima, a dio su ih dali na izjašnjavanje članovima.

“U zadnja dva tjedna smo se približili određenim prijedlozima i to je rezultiralo danas odlukom Sindikata da prihvati ponudu Vlade i da se potpiše sporazum“, kazao je Malenica.

“Imamo povećanje od 180 eura“, odgovorio je na konstataciju da su štrajkaši tražili povećanje od 300 eura, a pristali na 70, 80.

To treba gledati puno šire, Vlada je cijelo vrijeme svoga mandata, od 2016., povećavala plaće, plaća se povećala i zadnjih mjesec dana kroz Vladinu odluku o dodatku, većina službenika i namještenika u pravosuđu dobila je dodatak od 100 eura, podsjetio je.

“Sindikatu smo pojasnili da su s tim dodatkom dobili povećanje od 100 eura, s ovim (12 postotnim) će dobiti dodatno, a slijedeće povećanje će biti i kroz osnovicu i kroz poreznu reformu od početka 2024., ali kroz novu uredbu“, naglasio je ministar.

Odgovorio je i kako “u ovom trenutku“ ne može ni potvrditi, ni demantirati informaciju jesu li policajci slijedeći za povećanje plaća.

Sa Sindikatom policije Hrvatske se također razgovaralo, (…) no u ovom trenutku ne mogu ni potvrditi, ni demantirati tu informaciju, kazao je.

Najavio je i da se u rujnu kreće s razgovorima o osnovici i o uredbi, te da će u izradu uredbe biti uključeni svi sindikati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare