Malenica: Zatvorenike iz Siska i Gline raspoređujemo drugdje po Hrvatskoj

Vijesti 30. pro 202016:39 > 16:44
Ivan Malenica
Luka Stanzl / Pixsell

Zatvor u Sisku i kaznionica u Glini oštećene su u potresu te će svi zatvorenici biti raspoređeni po drugim zatvorima, a oštećenja su pretrpjele i zgrade sudova u Sisku i Petrinji, izvijestio je u srijedu ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 

Malenica je nakon obilaska  Županijskog suda i zatvora u Sisku iskazao sućut obitelji poginulog pravosudnog policajca te sućut pravosudnom policajcu kojem je u jučerašnjem potresu u Petrinji poginuo član obitelji.

“Jučer smo nakon potresa u Sisku promptno reagirali i evakuirali zatvorenike iz zatvora u Sisku. Jedan dio zatvorenika otišao u zatvor u Zagreb, a drugi u kaznionicu u Glini. Oni koji su evakuirani u Zagreb, raspoređeni su prema ostalim zatvorima u Bjelovaru i Gospiću, a dio je ostao u Zagrebu”, rekao je Malenica.

U trenutku potresa u zatvoru u Sisku bilo je 60 zatvorenika, a Malenica je istaknuo da su brzom reakcijom pravosudnih policajaca i upravitelja pušteni u dvorište zatvora. Zatvorenici su u dvorištu pričekali dolazak vozila koji su ih kasnije rasporedili.

Netom prije ministrova dolaska, zatvor u Sisku obišli su statičari te su ustvrdili da je zgrada uporabljiva, ali je pretrpjela unutarnja i vanjska oštećenja pa Malenica ne može procijeniti kada će ponovno biti spremna za upotrebu.

Nakon Siska, ministar ide u posjetu u kaznionicu u Glini koja je također pretrpjela oštećenja. Oko 80 zatvorenika iz kaznionice tijekom dana bit će prebačeni u druge zatvore u Hrvatskoj.

“Ravnomjerno smo ih rasporedili po ostalim kaznionicama i zatvorima, sukladno kapacitetima zatvorskoga sustava, tako da to neće dovesti do opterećenja zatvorskog sustava”, naglasio je Malenica.

Što se tiče zatvorenika, istaknuo je da su doživjeli šok te da je pravovremenom reakcijom policije u zatvoru spriječen nastanak veće štete i ljudskih žrtava. Što se tiče ozlijeđenih, jedan zatvorenik doživio je lakše tjelesne ozljede. Zatvorenicima je osigurana i psihološka pomoć.

“Imamo određene zahtjeve, odnosno volju zatvorenika da dio sredstava koji zarade radom u zatvorima, uplate Crvenom križu za pomoć stradalim područjima”, istaknuo je Malenica.

Zgrada Županijskog i Općinskog suda također je pretrpjela oštećenja iako je obnovljena prije dvije godine. Porušeni su ormari i namještaj.

Što se tiče stalne službe Općinskog suda u Petrinji, ona je porušena već potresom u ponedjeljak, a dodatno je oštećena jučerašnjim potresom pa prestaje s radom do daljnjega, istaknuo je Malenica.

U razgovoru s predsjednicom Općinskog suda dogovorili su da se dio sudaca i službenika rasporedi u Sisak. Predsjednice sudova istaknule se da će 4. siječnja nastaviti s radom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar