Mali Ukrajinci u Osijeku uče i igraju se, mama i tata dobili su posao

Vijesti 06. tra 202211:53 0 komentara
N1/Iva Puljić Šego

Suncem obasjana soba na drugom katu Kulturnog centra. Čak je danas i mrvicu prevruće. Mir i sasvim uobičajena slika jednog utorka u vrtiću. Dobro, dječjem kutku. Crtić, kockice, lutkice. Šator. Tako nedostižno brojnoj djeci koja su i dalje u ratnoj Ukrajini.

Ukrajinski mališani koji su utočište pronašli u Osijeku svoja jutra provode u svom kutku, svom vrtiću, gdje se igraju, ali i uče hrvatski jezik. Oni veći mali, koji idu u školu u kutku pišu zadaće.

N1/Iva Puljić Šego

Psihologinja Monika Klasić pomaže im da im adaptacija na život u novoj sredini brže prođe, a mama, Ukrajinka Lilija, u kutku je dobila posao. Ima petero djece, a u Osijek je sa suprugom i djecom stigla na početku rata sa zapada Ukrajine. I supruga Igora zaposlila je Osječko-baranjska županija. NK Osijek omogućio im je stan.

“Presretni smo! Ljudi su nas lijepo primili, djeca su se snašla u školi, imamo i posao. Volimo svoju domovinu i vidjet ćemo hoćemo li se nakon rata vratiti ili ostati u Osijeku”, rekla nam je Lilija.

U dječjj kutak upisano je 30-ak djece iz Ukrajine, a dnevno ih programe polazi prosječno desetak.

U Osječko-baranjskoj županiji smješteno je tristotinjak ukrajinskih izbjeglica, u sklopu projekta Slavonsko srce za obitelji Ukrajine osmišljen je projekt zapošljavanja, stanbenog zbrinjavanja  školovanja djece.

N1/Iva Puljić Šego

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!