Marić i Borić: Vlada odgovorna zbog kašnjenja u cijepljenju

Vijesti 24. ožu 202114:48 > 14:49 0 komentara
Rada Borić, Nova Ljevica
Sanjin Strukic/PIXSELL

Zastupnice Andreja Marić (SDP) i Rada Borić (ZLB) prozvale su u srijedu Vladu zbog kašnjenja u cijepljenju građana protiv covida-19.

Zakazala je Europska komisija, zakazala je hrvatska Vlada, izjavila je Marić u slobodnoj saborskoj raspravi, do prije tri dana Hrvatskoj je stiglo samo 470.000 doza cjepiva svih proizvođača, što je 14 doza na sto stanovnika.

U cijepljenju od Hrvatske gore samo Bugarska i Latvija

Utrošeno je, kaže, oko 358.000 doza, s jednom je cijepljeno 8, 9 posto građana, s dvije njih jedva 2, 2 posto, od Hrvatske su u EU-u gore samo Bugarska i Latvija.

Kašnjenje u isporuci cjepiva nije rezultat nepravedne distribucije unutar EU-a nego posljedica toga što se Hrvatska u startu pogrešno oslonila na cjepivo AstraZenece, kazala je Marić.

Borić ističe kako su od početka pandemije stručnjaci u svijetu upozoravali na vjerojatne probleme u proizvodnji i distribuciji cjepiva, ali Vlada i nadležne zdravstvene institucije ništa od toga nisu anticipirale.

Stoga se plan i program procjepljivanja stanovništva pretvorio u političku, javno-zdravstvenu, komunikacijsku i moralnu krizu s elementima skandala, ocijenila je.

„Zbog slijepe poslušnosti prema institucijama EU-a, koje su zakazale u pregovorima s proizvođačima cjepiva, Hrvatska je postala jedna od najoštećenijih zemalja po količini cjepiva i broju procijepljenih“, rekla je Borić podsjetivši kako je u takvoj situaciji došlo do grabeža cjepiva za privilegirane.

Davor Dretar (DP) pozvao je Vladu da za potresom pogođena područja Krapinsko-zagorske županije proglasi katastrofu.

Zašto se u nastupima političara čuje puno o potresima na Banovini i u Zagrebu, a ništa o stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, zašto su Zagorci i Zagorke građani drugog reda, upitao je.

Dretar je kao primjer naveo probleme sela Slani Potok, i stanovnicima tog sela kuće su oštećene u potresu, a nemaju rješenja.

Marin Manadarić (HDZ) izrazio je zadovoljstvo ocjenom agencije S&P, koja je kreditni rejting Hrvatske zadržala na investicijskoj razini BBB-, uz zadržavanje stabilnih izgleda za buduće razdoblje.

Za kreditni rejting zaslužne i Vladine mjere u koronakrizi

To se nije dogodilo samo od sebe, tome je prethodio mukotrpan rad na odgovornoj fiskalnoj politici, rekao je Mandarić i zasluge za to pripisao Vladi, premijeru i ministru financija.

Danas imamo potvrdu da smo na dobrom putu, rekao je zastupnik ističući kako su se dobrima pokazale i Vladine mjere u koronakrizi kroz koje je u gospodarstvo „upumpano“ gotovo 14 milijardi kuna.

Njegove pohvale zasmetale su Hrvoju Zekanoviću (HS).

Med i mlijeko teče Hrvatskom, a ona je što se gospodarstva tiče jad i bijeda. Država je ovršenih i blokiranih, a ne nekih nafriziranih brojki koje daje nekakav S&P, uzvratio je.

Zekanović je upozorio i na kašnjenje obnove šibenske Tvrđave svetog Ivana, zbog čega je cijena radova skočila za 20-ak milijuna kuna, a umjesto tri godine tvrđava će se obnavljati sedam godina.

Do toga je došlo jer trenutna HDZ-ova garnitura na čelu sa Željkom Burićem nije radila svoj posao. Mislim da je to čak u kategoriji kaznenog djela, rekao je Zekanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!