“Marić mogao prihvatiti niži porez barem zbog sestre koja mu kupovala špeceraj”

Vijesti 26. ožu 202114:58 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Vlada donijela odluku da će Hrvatskom saboru predložiti da ne prihvati prijedlog izmjene zakona kojim bi se smanjila stopa poreza na ženske higijenske potrepštine, reagirala je podnositeljica tog prijedloga Anka Mrak Taritaš.

“Danas je na sjednici Vlade Marić odbio moj prijedog da se maksimalno smanji porez na tampone i uloške. Mogao je prihvatiti barem zbog sestre koja mu je kupovala špeceraj kad za njega nije imao”, napisala je Anka Mrak Taritaš na Twitteru.

Podsjetimo, Glas je predložio izmjenu zakona o PDV-u kojom bi se porez na ženske higijenske uloške i tampone smanjio s 25% na 5%.

Kako je u Točki na tjedan još prošle godine naglasila Diana Topčić Rosenberg, Europska unija je donijela direktivu zemljama članicama da smanjuju porez upravo na te artikle.

Škotska je prošle godine postala prva zemlja u svijetu koja usvojila plan po kojem će higijenski ulošci biti besplatni za sve žene u državi. Oni se u Ujedinjenom Kraljevstvu inače oporezuju stopom od pet posto, a taj se novac usmjerava na programe koji pomažu u borbi protiv nasilja nad ženama i slične.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!