Marić optimističan: Vjerojatna stopa rasta BDP-a od 7 posto na godišnjoj razini

Vijesti 28. kol 202107:28 2 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

BDP je u drugom ovogodišnjem tromjesečju skočio za rekordnih 16,1 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, prve su procjene Državnog zavoda za statistiku. Velik je to porast nakon 4 loša tromjesečja kada nam je gospodarstvo padalo zbog koronakrize. Vlada je zadovoljna brzim oporavkom, čak je ugodno iznenađena jer predviđala je 12 posto rasta. Ministar je financija Zdravko Marić u Dnevniku HRT-a rekao da smo, prema svim dostupnim podacima, u zoni stope rasta od 7 posto na godišnjoj razini.

“Osobna potrošnja i izvoz roba su iznad naših očekivanja. Moram priznati da su investicije nešto ispod, bez obzira na visoku stopu rasta od 18 posto. No možemo sve skupa biti zadovoljni s ovom stopom rasta nakon, možemo to reći, povijesno najvećeg pada u drugom tromjesečju prošle godine uslijed zaključavanja, sada imamo povijesno najviši rast, iznad očekivanja i mislim da imamo dobru perspektivu za ovu godinu”, ustvrdio je Marić dodavši da se sve usporedbe rade s 2019. godinom i ideja jeste da se što prije dosegne razina iz te predkrizne godine.

“Jako mi je drago da su u ovom drugom tromjesečju na proizvodnoj strani “jako potegnuli” građevina, trgovina na malo i prerađivačka industrija”, naglasio je Marić.

Ministar kaže kako je i prvo tromjesečje ove godine bilo jako dobro te objašnjava da minus od 0,2 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo tromjesečje leži upravo u blagom padu investicija koje je ranije spomenuo. “Međutim imamo jako velika očekivanja od investicija, kako javnih tako i privatnih, obzirom da kreće implementacija Nacionalnog programa oporavka i stabilnosti u kojem su investicije značajno zastupljene”, poručio je ministar.

Kaže kako su u godišnjoj projekciji za cijelu godinu za srpanj i kolovoz predvidjeli da bi noćenja stranih turista bila na razini 68 do 70 posto. “Ona su trenutno na razini od 83 do čak 93 u kolovozu. Pratimo i vrijednosti fiskaliziranih računa. Nakon rasta od 5 posto u srpnju u odnosu na srpanj rekordne 2019., u kolovozu imamo rast od gotovo 21 posto u odnosu na kolovoz 2019. Sve to skupa govori da bi treće tromjesečje trebalo nastaviti ovaj trend dobrih gospodarskih ostvarenja”, naglasio je Marić.

Za jesen je najavio revidiranje očekivanog godišnjeg rasta BDP-a. “Već sada neke naše preliminarne projekcije, prema sada raspoloživim podacima i svim našim projekcijama i saznanjima, mi smo sada u zoni stope rasta od nekih 7 posto na godišnjoj razini”, otkrio je ministar financija.

Ističe kako se ovaj trend “prelijeva” u proračun na prihodovnoj strani. “Prihodi su dobri, možemo svi zajedno biti zadovoljni. S današnjim danom porezni su prihodi gotovo na razini 2019. godine. Posebno me raduje što su doprinosi u mirovinsko osiguranje iznad 2019. godine. Mi imamo najviše osiguranika mirovinskog osiguranja, preko milijun i 600 tisuća, dakle najveći broj u zadnjih 13 godina. Tomu treba pridodati i rast realnih plaća i sve ono što je doprinijelo rastu osobne potrošnje. Međutim, ono na što se sigurno još treba staviti fokus jeste rashodovna strana državnog proračuna. U tome se krije rješenje ili ključ izazova održivosti javnih financija”, bio je jasan ministar financija.

Poručio je da je vrlo oprezan kada se radi o predviđanju deficita u proračunu. “Prihode imamo više od očekivanih, međutim još uvijek imamo dosta visoke pritiske na rashodovnoj strani proračuna. Za neke od njih nam je drago npr. indeksacija mirovina, kako sreće da možemo i više za njih izdvajati. Međutim, znamo da situacija sa zdravstvom, s javnom upravom po pitanju plaća, kao i nekih drugih stavki stavlja dodatne pritiske na izvršenje ove godine, ali ništa od toga neće doći pod znak pitanja”, rekao je Marić za HRT.

Komentirao je i najavljene promjene u sustavu potpora. “Imali smo već nekoliko sastanaka i do utorka ćemo obznaniti novosti. Vidimo da su mjere dale svoj obol i rezultat i na neki način idemo prema sljedećim koracima, ali ako vidimo da je ponovno došlo do pogoršanja, što se nadamo da neće, gospodarske mjere moraju ponovno biti tu, adekvatne i pravovremene”, naglasio je dodavši da još uvijek postoje sektori koju su ugroženi te da se potpore ne ukidaju u potpunosti.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dobilo je prijavu protiv ministra Marića zbog ljetovanja na jahti prijatelja poduzetnika. Kaže da Povjerenstvo još nije tražilo njegovo očitovanje, ali da pretpostavlja da su tražili očitovanja od pojedinih službi – carinske uprave, porezne uprave, HBOR-a. “Ja sam to rekao sve javno do sada, naravno ako budem još nešto trebao Povjerenstvu dostaviti, to ću i učiniti. Međutim, smatram da na osnovu svega što je javno izrečeno, da će njihova odluka biti vrlo jednostavna i da neće biti potrebe za pokretanje postupka”, rekao je Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare