Markt: Crveni križ je jako odgovoran po pitanju novca koji smo skupili

Vijesti 07. sij 202118:32 > 18:32 0 komentara
Robert Markt
N1

Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, u Dnevniku N1 televizije govorio je o stanju na petrinjskom području.

“Jučerašnji potres, osim materijalne štete, nije prouzročio niti ozljede niti nova stradanja stanovnika ovog kraja. Stožer zasjeda cijeli dan, radne grupe rade kako bi se ubrzao cijeli proces”, rekao je.

Markt je potvrdio da je jedan vatrogasac ozlijeđen.

VEZANE VIJESTI

“Iz DVD Ivanec vatrogasac koji je radio na sanaciji šteta ozbiljno je ozlijedio nogu, nije u životnoj opasnosti.”

Markt je komentirao i zašto Hrvatski crveni križ (HKC) nije nadležan za kuhanje toplih obroka.

“HKC nema kapaciteta da odradi cijeli posao sam. Razgovarali smo danas o tome kako bi napravili jedan sustav koji će funkcionirati dugoročno. Svjesno smo toga da minimalno tri do šest mjeseci moramo osigurati tople obroke, barem jedan topli obrok u danu za osobe koje imaju crvenu i narančastu naljepnicu, za sve osobe koje su izmještene, koje su socijalni slučajevi. HCK je tu važna karika, ali ne i jedina”, rekao je Markt.

“Nije stvar crno-bijela”

Markt je istaknuo da su privatni ugostitelji koji trenutno kuhaju tople obroke, volonteri Crvenog križa.

“HCK zajedno s njima radi na nabavljanju hrane i svih onih potrebnih stvari. Nije stvar crno-bijela, Crveni križ je bio jako važan i omogućio da se već prvog dana pripreme obroci”, kazao je Markt.

Ugostitelji su kazali kako je u trenutnim uvjetima jako teško kuhati.

“Naravno da je ovdje jako teško, trebamo odati priznanje. Udruga ugostitelja uistinu je napravila herojski posao i stvarno kapa dole. Ovi uvjeti nisu za dugoročno pripremanje hrane i danas smo razgovarali o tome da im se osigura jedan fiksni objekt za pripremu hrane”, rekao je Markt i dodao:

“U sljedećih sedam dana ovo se neće micati, u tih sedam dana ćemo definirati novu lokaciju.”

“Dumbović s novcem ima raznoraznih iskustva”

Markt je komentirao i odnos s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem koji ga je kritizirao u nekoliko navrata.

VEZANE VIJESTI

“Svjesni smo i on i ja da bez obzira na nesuglasice, neki puta moramo pomagati jedan drugome i ova današnja suradnja to pokazuje. Danas je novi dan, sutra krećemo još žešće zajedno kako bi pomogli ljudima što prije i što bolje”, kazao je Markt.

Dumbović je kazao da Crveni križ drži novac na računu te da Petrinja ništa od toga nije vidjela.

“On s novcem ima raznoraznih iskustva, mi smo jako odgovorni po pitanju novca koji smo skupili. Ovdje se prehranjuju i građani Petrin je i operativne snage. Onog trena kad ćemo moći razdvojiti samo građane Petrinje od onih obroka koje koristi operativna snaga, od tog trena možemo govoriti o angažiranju novca koji je HCK sakupio od građana kako bi se pomoglo isključivo građanima”, rekao je.

Markt smatra da Crveni križ nije zakazao kad je u pitanju pružanje pomoći na petrinjskom području.

“To je jedan dojam onih koji nikada nisu pomagali u ovakvim uvjetima. Naši ljudi su prošli brojne krize u svijetu”, smatra Markt.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!