Martina Dalić: “Osmislimo mjere za oporavak, primarno mislim na privatni sektor”

Vijesti 06. sij 202113:54 > 15:053 komentara
Martina Dalić
N1

Makroekonomistica Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade, govorila je za N1 što smatra kakva će u ekonomskom smislu po Hrvatsku biti 2021. godina.

Dalić je prvo komentirala netom proteklu godinu:

“2020. godina je u kojoj su nas pogodile tri nesreće, tri ogromne nesreće; pandemija, potres u Zagrebu, sada potres u Petrinji. Mislim da će ta godina ostaviti velike posljedice i na gospodarstvo i na ljude.”

“2021. će sigurno biti izazovnija, nadam se da neće biti izazovna u smislu ovih nesreća kakve smo imali u ovoj godini”, dodala je:

VEZANE VIJESTI

“Postoji općenito očekivanje, ne samo kod nas, nego i u svijetu, da će 2021. biti godina oporavka. Sada je nažalost jasno da to neće biti godina tzv. ‘V’ oporavka, naglog povratka na razdoblje s kraja 2019. Pandemija se i odužila. Ovih dana vidimo novi porast oboljelih u svim zemljama. Kod nas je situacija još kompliciranija tim posljedicama od potresa.”

“U nas je ovo prilika da, suočeni s tim kompliciranim prilikama za oporavak, znajući da smo u sve to ušli sa starim problemima koji su usporavali oporavak…, što se često ilustrira činjenicom da je u EU samo Bugarska iza nas, možda je ovo pravo vrijeme da, motivirani ovim nedaćama, optimizmom da će sve ovo proći, stavimo na stol sve naše ekonomske probleme, osmislimo mjere koje će pomoći tom oporavku”, kazala je i dodala na što misli u prvom redu:

“Tu primarno mislim na oporavak privatnog sektora.”

Smatra da bi trebalo privatizirati dio javnog sektora, da bi trebalo reformirati javnu upravu, rekla je da su joj određene osobe, još dok je bila u Saboru, govorile da se reforma javne uprave “vuče još iz bivše države”.

Vidi dva scenarija oporavka ekonomije:

“Jedan je da neka mehanika dovede do rasta od dva ili tri posto, drugi je da to bude puno snažnije.”

Za Nacionalnu razvojnu strategiju rekla je da je u dijelu surađivala sa Svjetskom bankom, ali da nije autor:

“Mogla biti biti koherentnija, kraća, to bih rekla kao ekonomist, ali općenito mislim da daje viziju boljeg društva.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar