Matić: Jedino što je Scholz mogao je doći kao neka vrsta maskote na Balkan

Vijesti 14. lip 202218:17 0 komentara
Tobias SCHWARZ / AFP

Novinar DW-a Srećko Matić gostovao je u Newsroomu te je komentirao aktualnosti.

Najprije je govorio o “turneji” Olafa Scholza po zemljama zapadnog Balkana. Kaže da nitko u Njemačkoj nije imao prevelika očekivanja od tog. Dodao je i kako su Nijemci u svojim reakcijama prilično rezervirani.

“Zapravo se od cijelog tog putovanaja i turneje Olafa Scholza u zemlje zapadnog Balakna nije puno očekivalo. Čini mi se da su veća očekivanja bila u regiji, odnosno u Srbiji, točnije hoće li pritisnuti Vučića i Srbiju. Ovdje se nisu stvarala prtjerano velika očekivanja iz nekoliko razloga.

Dva dana nisu puno da bi se napravio temeljitiji napredak na putu Srbije prema EU, kancelar nije mogao niti pritisnuti ni nešto konkretnije obećati jer nema sredstva pritiska u rukama”, objašnjava.

Dodaje, problem je u razlikama u mišljenjima između Njemačke i Francuske.

“Macron se zalaže za jedno, Scholz za drugo. Scholz se čak i zalaže da to da zemlje zapadnog Balkana ne ostanu iza Ukrajine. Mišljenje analitičara je da Scholz uz sve dobre namjere nije mogao napraviti ništa više nego pojaviti se kao neka vrsta maskote u zemljama zapadnog Balkana. A kako je prošlo? Kao da je bos hodao po trnju. Vidjeli smo scenu s pressice s Vučićem, Vučić je njegovu primjedbu o međusobnom priznajnu s Kosovom iskoristio da bi se predstavio kao jak lider i poručio svojim sugađanima da nema šanse da priznaju Kosovo”, veli.

Rekao je i da se, posebno u Srbiji, širi fama o njemačkom pritisku na Vučića da se odluči između zapada, Rusije i EU. Matić kaže da je istina da postoje političari koji taj pritisak vrše, ali da isto tako postoje i oni koji imaju razumijevanja za Vučićevu poziciju.

Govorio je i o prvom velikom intervjuu Angele Merkel nakon što je odstupila s pozicije kancelarke.

“Prije nekoliko dana imala prvi veliki javni nastup i prvi veliki intervju. Nekoliko je vrlo zanimljivih stvari koje su nam svima zapele za oko. To je bila prvi puta prilika da Angela Merkel odgovori na prigovore i kritike i da ponudi objašnjenje za svoju politiku prema Rusiji i Putinu.

Dosta je zapeo za oko njezin samouvjeren nastup. Ona je uz puno činjenica i dokaznog materijala potkrijepila da je bilo nužno da vodi takvu politiku prema Rusiji i Putinu. Rekla je i da je tragedija što ona tako voli Rusiju, a sada se događaju ovakve svari. Jasno je kritizirala agresiju na Ukrajinu. Upada u oko što je na sve kritike odgovarala relativno opušteno, pomalo i s humorom, a posebno zanimljivo je i da je priznala da se još uvijek traži u ulozi bivše dužnosnice koja ne želi samo stajati sa strane i gunđati”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!