Maturanti stradalog područja maturu će polagati tamo gdje su se školovali

Vijesti 23. ožu 202114:39 0 komentara
Željko Lukunić/Pixsell/Ilustracija

Maturanti s područja Sisačko-moslavačke županije, stradalog u razornom potresu, njih više od 400, imat će ravnopravne i sigurne uvjete polaganja državne mature kao i svi drugi maturanti, a maturu će polagati u sredini u kojoj su se školovali.

To je zaključak sastanka dužnosnika Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te Sisačko-moslavačke županije, koji je u utorak održan u Sisku.

Kako je naglasila ravnateljica NCVVO Ivana Katavić, primjenom novog modela, provedba državne mature provodit će se pod najvećim mogućim nadzorom i kontrolom.

“Nama, ministarstvu i sindikatu važno je da učenik piše maturu u onom području u kojem se on i školovao i po mogućnosti u školi u kojoj je završio svoje srednjoškolsko obrazovanje. Ovakvom se organizacijom postiže vrlo visoka razina racionalizacije i u ovako zahtjevnim okolnostima u kojima se nalazimo”, istaknula je Katavić.

U osam škola dogovaraju se novi školski centri, dodala je. “Za dva ispitna školska centra imat ćemo obuhvat dvije ili tri škole, a za dvije ćemo još vidjeti, jer vjerujemo da će se još neka škola moći vratiti u svoju zgradu. Planirali smo da dva ispitna školska centra budu u Sisku, u Tehničkoj i Strukovnoj školi, u Petrinji će biti u osnovnoj školi, a za Glinu i Topusko još pregovaramo. Za sada, budući su su prijave i odjave još u tijeku, računamo na više od 400 maturanata”, objasnila je.

Dodala je kako je zahvaljujući potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja, cijela inicijativa pokrenuta na vrijeme, pa se, primjenjujući model koji je već potvrđen u Varaždinu, očekuje uspješna realizacija državne mature. Svi zaduženi za provedbu mature proći će edukaciju, a Nacionalni centar bit će lociran na području županije.

Novim će se modelom, nastavila je, broj zaduženih djelatnika za provedbu ispita državne mature smanjiti, a učenici koji će pisati maturu, posebno kod izbornih predmeta s malom izlaznosti, neće ispit pisati odvojeno, nego na jednom mjestu. Zaključila je kako će za sada nastavni sadržaji, kriteriji i ostali uvjeti ostati isti bez obzira na pandemiju i druge probleme, te da poučena lanjskim iskustvom očekujem jednaki uspjeh.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, Sindikat kao inicijator novog modela, dvije godine prati provedbu varaždinskog modela, i nakon potresa smo brzo reagirali i NCVVO-u smo ponudili svu pomoć i suradnju u osmišljavanju ispitnih centara za državnu maturu u Sisačko-moslavačkoj županiji, kako bi sva djeca imala mogućnost polaganja mature ovdje i pod jednakim uvjetima kao i sva druga djeca. Naša suradnja je stalna, i bez suradnje  s ravnateljima i županijom ne bi polučila uspjeh. Vjerujem da će ovaj model ostati konstanta  a izborni predmeti, kada prođe epidemija polagat će se u jednom ispitnom centru.

Nakon sastanka, ravnatelj sisačke Gimnazije, Božidar Dujmić, izjavio je kako vjeruje da će ispitni centri predstavljati racionalizaciju i kadrova i logistike, te kako podržava takav model polaganja državne mature.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!