Međunarodna federacija socijalnih radnika pisala ministru Aladroviću

Vijesti 26. stu 202110:28 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL, Ilustracija

Međunarodna federacija socijalnih radnika (IFWS) poslala je pismo podrške hrvatskoj Komori i Udruzi socijalnih radnika, zatraživši od ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića da posluša glas struke u reformi socijalne skrbi. 

IFWS u pismu poručuje da je neprihvatljivo inzistirati na usvajanju zakonskog prijedloga reforme sustava socijalne skrbi koji nema podršku ključnih dionika iz stručne javnosti, priopćila je u petak Hrvatska komora socijalnih radnika.

Naglašava da se prijedlogu reforme argumentirano protive profesionalne komore, udruge, akademska zajednica, sindikati i stručnjaci jer se nametnuti prijedlozi kose sa stručnim principima u, kako ističu, hipercentraliziranom sustavu u kojem je naglasak na kontroli, a ne na kvaliteti rada stručnjaka i pruženih usluga, iako provedba reforme ovisi prvenstveno o stručnjacima u praksi.

IFWS dodaje da je stručno neopravdana i nedopustiva bilo kakva daljnja centralizacija sustava te ukazuje da je prijedlog reforme suprotan EU-ovoj strategiji regionalnog razvoja budući da su sustavi socijalne skrbi u svim zemljama članicama EU-a i šire decentralizirani, a socijalne politike usklađene s potrebama lokalnog stanovništva.

Hrvatska treba osigurati moderni sustav socijalne skrbi koji će moći odgovoriti na raznolike potrebe stanovništva u lokalnim zajednicama, uz poticanje razvoja partnerstva s drugim pružateljima iz civilnog i privatnog sektora. Upravljanje socijalnih službi treba prepustiti nižim razinama javnih vlasti.

Uz to, IFWS smatra da je nužno poboljšati standard socijalnog rada u centrima za socijalnu skrb jer preveliki broj nadležnosti i korisnika izravno nepovoljno utječu na učinke i kvalitetu pruženih usluga, a socijalne radnike izlažu trajnom riziku od profesionalnog propusta i kršenja Etičkog kodeksa profesije.

”Zbog svega toga u IFWS smatraju kako je opravdano tražiti od resornog ministra i ministarstva kojim upravlja da ponovo razmotre sve izrađene prijedloge, da s velikom pažnjom prouče reakcije i pristigle primjedbe stručne i šire javnosti te nakon toga otvore novi ciklus konzultacija kojim bi se ovako krupne pogreške u prijedlogu reforme ispravile i ponudila rješenja koja su stručno opravdana”, kaže u priopćenju Komora socijalnih radnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!