Medved: Knin kao stožerna točka ostaje središnje mjesto obilježavanja Oluje

Vijesti 04. lip 202111:16 > 13:17
Izvor: Dino Stanin/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, u Petrinji je održao konferenciju za novinare.

Ministar Medved se osvrnuo na obilježavanje VRO Oluja.

“Prije svega, naša Vlada u proteklih pet godina učinila je snažan iskorak, a vezano uz odnos društva prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima, odnos koji je bio narušen u velikoj mjeri. Poglavito odnos prema hrvatskim braniteljima. Podsjećam što su sve hrvatski branitelji proživjeli do 2016. godine, na jedinstveni primjer gdje su pobjednici Domovinskog rata – hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi prosvjedovali ispred svog resornog ministarstva tražeći dijalog i tražeći razgovor 555 dana. Nisu dočekali taj razgovor”, ističe Medved.

“Podsjećam da je tijekom iščekivanja tog razgovora umrla Nevenka Topalušić. Podsjećam na ružne scene koje su se događale na Markovu trgu – nasrtaj policijskih snaga na 100-postotne invalide Domovinskog rata. Podsjećam na svakodnevno medijsko optuživanje, šikaniranje hrvatskih branitelja za sve negativno u hrvatskom društvu. Podsjećam na administrativne mjere razdvajanja mirovine koje su trebale imati za cilj posebno unošenje nesigurnosti među hrvatske branitelje i niz drugih poteškoća s kojima su se susretali hrvatski branitelji. Sve to smo ispravili u razdoblju od 2016. godine naovamo. Donijeli smo naš jedinstveni zakon kojim smo otvorili sve do tada zatvorene rokove. Pokrenuli smo program preventivnih medicinskih pregleda i spasili tisuće života hrvatskih branitelja. Intenzivirali smo stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja kojih je 2016. godine bilo više od 11 tisuća neriješenih predmeta”, nastavlja Medved.

Kazao je i da su posebnu pozornost posvetili obilježavanju važnih obljetnica i događaja iz Domovinskog rata.

“Tu spada i obilježavanje VRO Oluja. Naša novija hrvatska povijest prepoznatljiva je kroz nekoliko stožernih točaka koje su iznimno bitne i važne. Kao što je to Vukovar kao središnja točka junačkog otpora, strahovite žrtve, velikog stradanja, tako nažalost na cijelo teritoriju RH imamo preko 150 masovnih stratišta. Sagledavajući svaku od tih stožernih točaka, neizostavno imamo i Knin. Knin – naš simbol pobjede. Simbol gdje je predsjednik Tuđman nakon ulaska postrojbi hrvatske vojske na kninsku tvrđavu, u Grad Knin poljubio hrvatsku trobojnicu kao znak odanosti i poštovanja prema svim braniteljima”, kazao je Medved.

Istaknuo je da je obilježavanje operacije Oluja je neizostavno središnja i stožerna točka obilježavanja te pobjede.

“Uz Knin gdje svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja, operaciju Oluja obilježavamo diljem Lijepe naše. Od 2016. otkad sam resorni ministar, svake godine financiramo preko 50 gradova i općina gdje se obilježava obljetnica VRO Oluja. Svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj. Prije dvije godine smo imali i službeni program u Glini na igralištu gdje je bila tadašnja predsjednica Republike Hrvatske. Zato Vlada i ja kao resorni ministar stojimo pri stavu da ćemo nastaviti obilježavati VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu, ostaje i središnje obilježavanje obljetnice VRO Oluja”, ističe Medved.

Milanović je, podsjetimo, predložio da se ove godine Dan pobjede organizira u Glini, a ne u Kninu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar