Medved o zakonskoj zabrani pozdrava ZDS: Dovoljne su preporuke Vijeća

Vijesti 23. kol 202108:57 > 09:51 2 komentara
N1

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Ministra Medveda naša je reporterka Iva Puljić Šego upitala hoće li Vlada ići u izmjene Kaznenog zakona po kojemu će se zabraniti pozdrav Za dom spremni.

“Ja mislim da vam je predsjednik Vlade rekao malo detaljnije i temeljitije. Ja sam stava da je preporuka Vijeća (za suočavanje s prošlošću op. a.) koju je inicirala i osnovala Vlada u dovoljnoj mjeri usmjerenje na koji način se odnositi prema određenim simbolima i u skladu s tim djeluju i sudovi, pa prema tome po mom mišljenju je upravo taj zaključak, koji je uravnotežen i koji je zahtijevao široku i raspravu i sagledavanje svih aspekata, i ostajem pri tome da je upravo to usmjerenje koje je sadržano u tom zaključku dovoljno”, rekao je ministar.

VEZANE VIJESTI

Medved je položio svijeće na Mirogoju, a dodao je da nakon toga odlazi u Gospić, gdje će biti ukopani posmrtni ostaci 102 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, koji su ekshumirani na području Like.

“Predanost Vlade je vidljiva u nastavljanju svih aktivnosti u pogledu ekshumiranja svih žrtava, dostojnog ukopa i pijeteta i počasti, ali stvaranje ozračja tolerancije, uvažavanja i izgradnje takvih odnosa koji garantiraju perspektivu Republici Hrvatskoj. Naš narod, kao rijetki narodi, stradao je kroz povijest i zato nikad ne smijemo zaboraviti žrtve, moramo se žrtvama klanjati, ali i ulagati energiju i upravo graditi perspektivu na odnosima koji garantiraju kvalitetnije međuljudske odnose u društvu i poštivanje ljudskih prava”, rekao je Medved, dodavši da se na današnji dan tradicionalno posjećuju obilježja na Mirogoju, Macelju, Golom otoku, dok je “Jasenovac u nekim drugim prigodama”.

“Nema nikakve razlike, upravo na tragu programa i aktivnosti koje je provodila naša Vlada u prethodnom mandatu može se jasno iščitati naše opredjeljenje da se ne zaborave žrtve nijednog totalitarnog režima, ali i da gradimo odnose u društvu za buduće generacije, kako ne bi bile opterećene prošlošću, ali nikad zaboraviti. Na mlade moramo prenijeti naša povijesna iskustva koja nisu bila laka”, rekao je Medved.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare