Medved: Središnji dio proslave Oluje održat će se na stadionu u Kninu

Vijesti 27. srp 202114:46 > 14:53
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dvadeset i šesta obljetnica operacije Oluje organizirat će se u skladu s epidemiološkim mjerama pa će se tako središnji dio programa održati na stadionu NK Dinara u Kninu, a protokolarni dio na Kninskoj tvrđavi, rekao je u utorak ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Predstavnik HZJZ-a dao nam smjernice o poštivanju mjera. Na tom tragu smo procijenili da je stadion u Kninu pozicija gdje je moguće organizirati dostojanstveno obilježavanje ovog prevažnog datuma u našoj novijoj povijesti, a da pritom poštujemo mjere”, rekao je Medved nakon sastanka premijera Plenkovića i resornih ministara s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora.

VEZANE VIJESTI

Donijeli su odluku da se ove godine središnji dio programa održi na stadionu NK Dinara, dok će na Tvrđavi biti protokolarni dio, odnosno ondje će biti podizanje stijega, dok će se sve ostale aktivnosti odvijati na igralištu uz prijenos putem videozida, a poslije će biti misa u crkvi. Prije programa na stadionu državni vrh, stradalnici i branitelji položit će vijenac ispred spomenika.

Medved je dodao kako kontinuirano analiziraju nove okolnosti i mjere, a u skladu s time će prilagođavati broj stolica na stadionu, kao i program.

Što se tiče govornika, ove godine je predviđeno da se u ime hrvatskih branitelja i stradalnika obrati jedan od ratnih zapovjednika obrane Vukovara, ali i predsjednik Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak.

Upitan očekuju li se i ove godine srpski predstavnici, nakon što je prošle godine na obilježavanju sudjelovao potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević, Medved je rekao kako još trebaju dogovoriti nazočnost članova Vlade u Kninu.

Novinari su upitali i očekuje li se u protokolu netko iz postrojbi HOS-a, a Medved je rekao kako je stav Vijeća za suočavanje s prošlošću jasan te ga se pridržavaju, ali i poručio kako će sve sastavnice Hrvatske vojske i policije te sve udruge iz Domovinskog rata branitelja i stradalnika biti pozvane na sudjelovanje u toj važnoj obljetnici.

Ministarstvo branitelja je, u skladu s epidemiološkim mjerama i mogućim brojem ljudi, sve udruge uputilo da dostave popis svojih predstavnika koji će nazočiti u Kninu. Medved očekuje da će to brzo dostaviti, a u skladu s time će se organizirati raspored njihovog sjedenja.

Miljavac HOS-u: Pogledajte Tuđmanov govor 1992. To je najbolji odgovor svima

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac istaknuo je kako su danas prvi puta službeno čuli proceduru održavanja svečanosti te kako podržavaju odluku o tome da se središnje obilježavanje održi na stadionu kako bi se mogle poštivati epidemiološke mjere.

Vezano za HOS-ovo sudjelovanje u ratu, naveo je kako im se treba pokloniti jer su bez ideologije krenuli u obranu Hrvatske.

VEZANA VIJEST

“Ono što je po meni sporno je da se nanovo sad regrutiraju mladi s oznakama HOS-a, koji imaju 19, 20 godina. Svima njima bih rekao da pogledaju govor Tuđmana 1992. koji je odao priznanje, ali i rekao: ‘Da smo nastavili tim putem, Hrvatska teško da bi bila priznata’. To je najbolji odgovor svima koji idu dalje”, rekao je Miljavac.

Što se tiče korištenja njihovih oznaka u ovakvim proslavama, rekao je “neka obilježe ono što su nekad bili, ali da se time i dalje ide i da se veliča, mislim da nije dobro ni za koga, ni za Hrvatsku jer svi gledaju”.

Osim o obilježavanju Oluje, na radnom sastanku sudionici su se osvrnuli i na aktivnosti Hrvatskog generalskog zbora, aktivnosti vezane oko cijepljenja protiv covida-19, modernizaciju Hrvatske vojske i nabave višenamjenskih borbenih aviona i druge opreme.

Razjasnili su i nesuglasice oko Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Miljavac je istaknuo kako je ministar u potpunosti rastumačio kako će se primjenjivati te da će moguća zloupotreba biti stavljena na minimum.

“Strogo će se koordinirati s MUP-om i hrvatskim braniteljima. Ima popis tko je gdje bio, što je radio – gotovo 95 posto, tako da ako će se on strogo primjenjivati kako je predviđeno i napisano, do zlouporabe ne bi trebalo doći”, ocijenio je.

Nakon sastanka s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora, premijer se sastao i s predstavnicima 204. brigade Hrvatske vojske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar