Medved pozvao na jedinstvo: Sada trebamo demografsku snagu i ostanak mladih

Vijesti 15. sij 202316:24 2 komentara
N1

Čestitku povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske uputio je u nedjelju s akademije u Domu OS RH "Zrinski" potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te poželio jedinstvo naroda kakvo je krasilo Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Medved je pritom podsjetio na žrtve hrvatskih branitelja i naroda na putu do neovisnosti, te na tadašnji embargo na naoružavanje, otimanje oružja osvajanjem vojarni, i veličinu tadašnjeg jedinstva naroda.

“Zahvaljujem svima koji su pomagali, braniteljima koji su bili na crti obrane i onima koji su pomagali prognanima, ranjenicima, a na poseban način i iseljenoj Hrvatskoj, jer se kroz njihovu pomoć, kao nikada ranije, iskazalo jedinstvo nacionalnog bića”, rekao.

Medved je također pobrojao sve vojne operacije koje su dovele do oslobađanja najvećeg dijela teritorija, te istaknuo značaj mirne reintegracije kojom je završen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Od tada se Hrvatska razvila i ušla u euroatlantske integracije, kazao je i obećao da će Vlada nastaviti pomagati najranjivije i podupirati gospodarstvo, jer sada “trebamo demografsku snagu i ostanak mladih u Hrvatskoj”.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Nada Murganić rekla je da obljetnice slavimo u godini kada smo ostvarili sve bitne strateške ciljeve, ulazak u eurozonu i schengen, čime se Hrvatska smjestila među 15 država koje su ispunile sve navedene kriterije.

“Približavamo se onima koji su puno razvijeniji od nas, ali znamo da je pred nama još puno zadataka da bismo postali solidno, dobro, gospodarski i demografski kvalitetno i razvijeno društvo”, kaže Murganić.

Podsjetivši na diplomatsku borbu Hrvatske za priznanje, istaknula da nas je među prvima priznala Ukrajina, zemlja koja danas prolazi kroz krvavu agresiju, a Hrvatska se svrstala uz zemlje koje joj na putu do slobode pružaju snažnu humanitarnu i vojnu pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare