Mihanović o obnovi: Mi to za manje od 8 godina nećemo završiti

Vijesti 29. pro 202112:10 > 16:46 0 komentara
N1

Profesor na Građevinskom fakultetu u Splitu Ante Mihanović bio je gost N1 Studija uživo. Komentirao je proces obnove.

Na pitanje je li ova godina dana predug period u kojemu nije napravljeno ništa ili je nešto ipak napravljeno kaže kako mnogi nemaju kompletnu sliku.

“Kad se vratite u normalne godine u hrvatsko graditeljstvo, u Hrvatkoj se godišnje gradilo milijun kvadrata stambenih ili zgradarskih prostora. U obnovi nije standardna gradnja, imate rekonstrukcije koje su jako spore i dominiraju. Ako je u normalnim godinama bilo 10 tisuća jedinica, u obnovi je sedam. U Banovini ima 8.000 jedinica, a u Zagrebu oko 20. Kad 28 tisuća jedinica podijelite na 7 to su 4 godine. Kad bi cijelo hrvatsko građevinarstvo radilo na obnovi, to traje 4 godine, to nije realno. Mi to za manje od 8 godina nećemo završiti. I da imate sav novac na hrpi, sve projekte gotove, to je realnost, od toga se ne može pobjeći. Ne može se prestati s gradnjom svega ostalog”, govori profesor Mihanović.

“Ne možete pobjeći od brojki, tko god misli da može je u zabludi”, govori.

Mihanović govori da će obnova krenuti, ali da je pitanje hoće li to biti dovoljno da se obnova završi u roku koji je zadan, bez obzira jesu li to tri ili četiri godine.

Na pitanje je li bilo za očekivati da će barem obiteljske kuće biti brže obnovljene kaže: “Moglo se, uvijek se može. Ali nemojmo zaboraviti, da se počelo 1.000 takvih zahvata na Banovini, treba 8 godina da se to završi.” Dodaje da je riječ o kapacitetu građevinskog sektora, a da Hrvatska to nema i da se radnici za ovako veliki projekt moraju dovesti sa strane. “Ne može se to sve stići”, govori.

Sve o godišnjici potresa na Baniji čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!