Milanović o embargu: Cijenu će platiti europski građani, Putin će se smješkati

Vijesti 31. svi 202213:00 > 14:08 0 komentara
N1

Predsjednik Republike sudjelovao je na svečanosti dodjele javnih priznanja Grada Zagreba povodom Dana Grada Zagreba. Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara.

“Volio bih da je Hrvatska ključni igrač, ali nije, Hrvatska je nikakav igrač”, rekao je predsjednik govoreći o odluci EU-a da uvede djelomični embargo na rusku naftu, dodajući da Hrvatska već sada dobiva dio plina i nafte preko Srbije te da je “ključni igrač Mađarska”.

“Hrvatsku nitko ništa ne pita jer ne postavljamo pitanja. Mađarska je kao svoj interes prepoznala uvoz ruske nafte. Ta nafta će završiti ovdje ili ondje. Ti razlozi koje EU navodi za neuvođenje plinskog embarga vrijeđa zdrav razum. Pa uvedite onda potpuno embargo. Sankcije ne funkcioniraju. Niti je rublja pala niti Rusija to osjeća. Cijenu će platiti europski građani, Putin će se zadovoljno smješkati, a ta nafta i plin će otići drugdje jer je potražnja velika”, kaže predsjednik dodajući da takve sankcije kakve je EU uvela Rusiji ne bi funkcionirale ni u Srbiji.

Europske građane zbog svega što se događa očekuje skupoća, govori predsjednik dodajući da su Hrvatska, Mađarska i Poljska podjednako razvijene. “Nažalost, nismo kao Austrija nego kao Mađarska”, kaže Milanović.

“Hrvatska svoje interese, ako i prepoznaje, ne propagira. Mi se bojimo, sramimo se Hrvata u BiH, ali imamo razumijevanja za Tursku. Nažalost, zato što to nas gura u drugi naplatni red jer nas se manje čuje. Opet pozivam, apeliram, vapijem, da se nađe malo pameti. Svima je sve jasno, HDZ-ovcima također, ali se ne usude pružiti otpor. Kad bismo bili jedinstveni u stavu oko političkog opstanka Hrvata u BiH, stvari bi se riješile vrlo brzo, a Finska i Švedska bi završile u NATO-u. Ovako s Turskom će platiti strahovitu cijenu, a Hrvatska traži malo”, govori predsjednik.

“Svedeni su sada na to da kao gladni vrapci sakupljaju mrvice sa stola. Na to se svela politička matematika u BiH”, kaže Milanović dodajući kako za to treba zahvaliti sadašnjem premijeru Andreju Plenkoviću.

“INA-u je Hrvatska prodala na dijelove. Dobro je dok se držimo na ovoj razini vlasništva. Da prijeđemo 50 posto, što ćemo? Bušiti zemlju u potrazi za venezuelanskim zalihama nafte? Mi to nemamo. Samo vlasništvo nad INA-om ne znači ništa. Ali Plenković je obećao da će to kupiti pa neka to napravi. Ja tako suluda obećanja nisam davao”, kaže.

O Srbiji

Na pitanje o izjavi Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčistija zemlja u Europi, predsjednik kaže kako njene izjave neće komentirati jer one nemaju nikakvu težinu.

Prema predsjednikovim riječima sad je Vučić morao birati između Rusije i Zapada. “To je opasno za Srbiju, ali tu moja nadležnost i moj platni razred završavaju. Da kupe tri puta više oružja, oni su bezopasni. Srbija nije prijetnja Hrvatskoj, jer je Hrvatska u NATO-u”, rekao je predsjednik dodajući da će Hrvatska preživjeti i stresti to “kao prhut s revera”.

Vučić je, prema predsjednikovim riječima, “pregazio neke od temelja vjere” i sad treba naći opravdanje, protutežu za to što nije uveo sankcije Rusiji.

“Sad za to treba naći neko opravdanje, protutežu”. “Gdje će drugo nego u Hrvatskoj? Nažalost, bit će ovaj put skupo za Vučića jer Hrvatska ne može preko tih gluposti prelaziti cijelo vrijeme. Kao da Hrvatska sad izmijeni svoj kazneni ili krivični zakon i u neka pravila uvede nadleženost hrvatskih sudova za sva kaznena djela u Srbiji koja prema našem zakonu nisu u zastari”, govori Milanović dodajući da si je Srbija uzela pravo “puno gore, ambicioznije” od toga da bude regionalni Haag.

“Dovode nas u situaciju da mi mijenjamo svoje zakonodavstvo. Kad bi se sve države tako ponašale, svijet bi propao, ionako je na rubu”, kaže predsjednik Milanović.

Posljedice univerzalne jurisdikcije su opasne, govori Milanović i dodaje kako je Srbija nedefinirana po pitanju gdje stvarno pripada. “Vučić u Srbiji kupuje vrijeme, kao što u BiH Bakir Izetbegović kupuje vrijeme,”

“Moj politički utjecaj i snaga u Hrvatskoj je neusporediv  s njegovim u Srbiji. On je vlasnik Srbije. Ja to nisam radio ni kad sam bio premijer. Mi smo drugačiji, naši su kriteriji drugačiji, demokratski kriteriji su naprosto drugačiji. Vrsta demokracije u Srbiji nije europska vrsta demokracije. U Mađarskoj je”, kaže predsjednik dodajući da je Srbija odabrala model vlasti u kojemu “imaš predsjednika koji je gazda svega”.

Dan državnosti

“To nije Dan državnosti, to je dan male većine, to je bullying nad običajima i ukidanje, iz osobnog kaprica, običaja koji je bio 20 godina u Hrvatskoj i koji je bio u zakonu, da se Dan državnosti obilježava 25. lipnja, na dan kad je Sabor donio odluku o razdruživanju, dan kad je hrvatski narod velikom većinom, koja nije bila nikad ni prije poslije, odlučio da izlazi iz Jugoslavije. To je mudrošću tada Ive Škrabala i velike saborske većine 2002. promijenjeno i određen je taj datum, da o promjeni nisu govorili ni Sanader ni Karamarko ni išta poduzimali, a imali su većine. Znači, ljudi od kojih bi to više očekivao, bili su HDZ-ovci i Plenković koji je fake, on je baš našao. To je ono, neću reći poturica, netko tko konvertira onda želi biti gorljiviji vjernik… I tako smo mi dobili novi dan državnosti koji s danom državnosti veze nema”, govori predsjednik.

Povijest je neobična, kaže predsjednik, prisjećajući se kako su izgledale neke povijesne nogometne utakmice početkom 90-ih.

“To nije Dan državnosti. Hrvatska država i hrvatksa državnost postoji sigurno iz devetog stoljeća, kad je papa pisao knezu Branimiru… Tu se prvi put spominje hrvatska država jer tu se prvi put spominje Hrvatska. Hrvatska država je, hvalimo se u Ustavu, postoji još od sedmog stoljeća, devetog…”, govori.

“Ja nisam organizirao prosvjede protiv Dana državnosti 30.5., nisam. Ja sam samo rekao: ‘Dečki, ja u toj farsi dana pečenih volova neću sudjelovati’. Koncert, to je tipično štreberska ideja, sjediš, zavališ se, malo prčkaš po mobitelu, ništa ne možeš pogriješiti.”

O Banožiću

Predsjednik kaže kako su i njega zvali u DORH gdje je morao dati iskaz.

Govorio je i o debati u kojoj su on i sadašnji premijer sudjelovali i rekao kako tada nije rekao Plenkoviću da mu se vidi etiketa na odijelu.

“Voditelj me pita što ćemo s tim, s odbačenom kaznenom prijavom, to je sve snimljeno. Što ćemo s nečim što je odbačeno? Ovo protiv Baneta je u fazi pirjanja, temeljca. Ne mogu sad vikati na novinara, vidim da to radi da bi isto pitao i ovog s etiketom. On kaže da treba to ispitati… jedan krasan tip sve u svemu. I sad ja pitam što je s Banetovom prijavom, to je sto puta ozbiljnije djelo. Je li bio već u DORH-u? Konzultiraju se s FBI-om? Jel ovo pritisak? Jest, neka rade svoj posao. Mene su zvali u treptaj oka. to je bio pokušaj da me se brutalno osramoti, nije uspio. To što Bane radi, trebamo svi raditi. Gdje je Tomašević? Otišao je, ja mu sugeriram da on i njegovi savjetnici koje nije izabrao već godinu dana jer mu zakon ne da isto tako rade. Samo neka uzmu zapisnik da vide kako je Banožić razgovarao i tako rade, to je pravilo službe”,  govori predsjednik dodajući da to radi za građane jer “ne volim da pate nevini i maleni”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram