Milanović: Krk ni prije nije bio Balkan, nego Zapad

Vijesti 09. lip 202112:21
Izvor: Nel PavleticPIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu je otvorio 10. energetsku konferenciju otoka Krka te je, govoreći o zelenoj tranziciji tog otoka, ocijenio da je Krk ostvario ogroman napredak.

Predsjednik Milanović rekao je da je i prije četrdesetak godina dolazio na Krk te da mu je poznato kakvo je stanje, a nije bilo najbolje, bilo ranije – od opskrbe namirnicama, vodom, tiskom, do prikupljanja i odvajanja otpada.

Rekao je da Krk “ni prije nije bio Balkan nego zapad”, ali da se nekad ni na Krku, koji sada u tome prednjači, nije odvajao otpad i da stanje nije bilo dobro. Naglasio je da je prije 20-ak godina na Krku počelo odvajanje otpada, čak i ranije nego u nekim europskim središtima, da se provode i drugi oblici energetske tranzicije te da je taj otok u međuvremenu prošao ogroman put, dodavši da je Krk sada više otok za odmor obitelji i za moderni turizam.

“Od kada sam se iz Bruxellesa vratio u Hrvatsku svake godine idem u Šilo i vidim kante za smeće. Krk kreće s tom pričom 2005., 2006. godine“, rekao je uspoređujući to vrijeme s vremenom kada kanti za smeće na otoku nije bilo. Dodao je kako je shvatio da ljudi, potpuno indiferentni prema tome, počinju odvajati smeće jer vide da sustav funkcionira.

„Zagrepčani to dan danas ne mogu raditi u svome gradu i to nije jednostavno. To je jako teško organizirati u velikom gradu iz niza razloga kao što je jako teško velikom gradu organizirati sustav funkcioniranja električnih vozila“, rekao je.

Kao razlog tomu naveo je nedostatak infrastrukture i logistike koja košta i kojoj nije dorastao još niti jedan njemački grad. “I neće tako brzo u potpunosti. Mi ćemo još nekoliko desetljeća imati flote vozila s motorima na unutarnje izgaranje. To će biti nešto što je zadatak, misija i poziv sljedeće generacije“, istaknuo je.

Energetska konferencija otoka Krka održava se pod nazivom „Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana“. Organizirali su ju, pod pokroviteljstvom predsjednika, Ekonomski fakultet u Rijeci, Regionalna energetska agencija Kvarner i udruga Eko Kvarner.

Kako je rečeno, otoci su na pragu velikih promjena, a budući Europski zeleni plan i Mediteranska strategija za održivi razvoj 2016-2022 teže ostvarenju cilja klimatski neutralne Europe jačanjem gospodarstva zelenom tehnologijom, stvaranjem održivog gospodarstva i smanjenjem onečišćenja.

Na skupu je istaknuto da je zelena ekonomija budućnost Hrvatske i da je to važno za otoke, jer održivi razvoj znači gospodarski i društveni rast usklađen s ekosustavima u kojima djeluje, pa je kao takav i dugoročno održiv. Naglašeno je da se budućnost naših otoka temelji na razvojnim strategijama za korištenje obnovljivih izvora energije, uz istovremeno i pravovremeno smanjivanje štetnih utjecaja globalnih klimatskih promjena.

Predsjednik udruge Eko Kvarner naveo je da je ideja konferencije bila upravo da proces zelene tranzicije postane i politički proces te da su stoga i pozvali predsjednika Milanovića.

Posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu Julije Domac ocijenio je da je Krk svjetionik energetske tranzicije u Europi, da je po tome više poznat u Europi nego kod nas. Spomenuo je znatno odvajanje otpada na krku, projekte fotonaponskih elektrana i druge te je istaknuo da zajednica tog toka želi Krk učiniti energetski neovisnim, na čemu bi, smatra, i drugi trebali raditi.

U nastavku posjeta otoku Krku, predsjednik Milanović je održao radni sastanak s novoizabranim čelnicima gradova i općina kvarnerskih gradova te je posjetio krčko Komunalno poduzeće „Ponikve.”

Predsjednik RH Zoran Milanović će obići i Poljoprivrednu zadrugu „Vrbnik“ u kojoj će se susresti s vinarima i maslinarima otoka Krka, a potom će prisustvovati uručenju nagrade obitelji Toljanić za Europsku veliku obitelj godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.
Komentari

Vaš komentar