Milanović: Radić je bio jedan od trojice najvećih hrvatskih političkih lidera

Vijesti 08. svi 202118:57 0 komentara
Zoran Milanović
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je u Kalniku nazočio svečanosti otvorenja novouređenog trga koji nosi ime Stjepana Radića, za kojega je rekao da je bio "jedan od trojice najvećih hrvatskih političkih lidera u 20. stoljeću".

„Bio je čovjek koji ni jednu majku nije zavio u crno, nikoga nije hapsio i nitko zbog njega nije dobio metak, a on je umro od metka”, rekao je Milanović te istaknuo da mu je drago što trg u Kalniku nosi upravo Radićevo ime.

Istaknuo je kako planina Kalnik u neposrednoj blizini mjesta dominira tim prostorom i govori hrvatsku povijest na više načina i iz više perspektiva.

„Bila je i simbol borbe u 2. svjetskom ratu, ovdje su bili Izidor Štrok, Joža Horvat, Ivan Šibl i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, svi na istoj strani, strani pravde, dobra i jednakosti za koje bi, da ga nisu ubili, sigurno bio i Stjepan Radić”, kazao je Milanović.

Mještanima Kalnika poručio je da zna da su uvijek bili narod „za delati”, za pjesmu na kajkavskom, ali i za pobuniti se.

„Narod za uzeti stvar u svoje ruke i štititi svoje pravice i svoj način života što je pokazao nekoliko puta u povijesti i nadam se da to neće trebati više nikad”, poručio im je predsjednik.

Milanovićev domaćin bio je načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer koji nije krio zadovoljstvo što je na mjestu na kojem je prije 30-ak godina bila stara škola niknuo suvremeni središnji trg. Objasnio je zašto trg nosi ime Stjepana Radića.

„Na ovom mjestu je Radić održao svoj skup kada je ljudima govorio kako se trebaju organizirati da bi uredili svoja mjesta, da ne bi bili kmetovi”, kazao je Kešer.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić istaknuo je da je Trg Stjepana Radića u Kalniku dokaz da Vlada Republike Hrvatske kvalitetnim i dobrim programima brine i o najmanjim mjestima i ruralnim područjima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!