Aladrović: I otkaz je opcija ako se neodgovorno ponašanje ponavlja

Vijesti 04. lis 202110:28 > 12:13 2 komentara
Zeljko Hladika /PIXSELL, Ilustracija

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u ponedjeljak da nema informacija o problemima na terenu, vezano uz primjenu obaveznih potvrda u socijalnoj skrbi, uz izuzetak dvoje lokacije, gdje se minimalan broj djelatnika odbija testirati.

“Nemamo informacija o bilo kakvim problemima na terenu u ovom trenutku, odnosno postoje dvije lokacije gdje se minimalan broj djelatnika odbija testirati”, rekao je ministar novinarima u ponedjeljak na predstavljanju reforme sustava socijalne skrbi.

VEZANE VIJESTI

Dodao je da “ne vidi ni jedan racionalan razlog za odbijanje cijepljenja” i napomenuo da ako se ne netko ne želi cijepiti, može na drugi način doći do covid potvrde koje su od ponedjeljka obavezne za zaposlene u ustanovama socijalne skrbi i u zdravstvenom sustavu.

Aladrović očekuje da će biti zanemariv broj onih koji se ne žele testirati ni cijepiti, a ako se to dogodi, rekao je, nad njima će biti primijenjena penalizacija koja u slučaju ponavljanja takvog ponašanja može rezultirati i otkazom ugovora o radu.

Objasnio je da će poslodavci prema djelatnicima koji ne mogu dokazati covid potvrdom svoje zdravstveno stanje poduzimati mogućnosti iz Zakona o radu koje im stoje na raspolaganju ako se netko ne pojavi na radnom mjestu, odnosno nema objektivne okolnosti da se može pojaviti.

Prije svega, rekao je, takvi zaposlenici bit će udaljeni s radnog mjesta, sati im neće biti plaćeni, a nakon toga slijedi pisana opomena i ostali elementi propisani Zakonom o radu.

Ministar je odgovorio novinarima da poslodavac takvim djelatnicima ne može u prvom trenutku dati otkaz jer Zakon o radu to ne dopušta, ali, ako se takvo ponašanje opetovano ponavlja, u tom slučaju je i redoviti otkaz ugovora o radu je jedna od opcija.

“To ne treba biti oblik izrazito velike ili teške penalizacije, ali moramo odvojiti sve one koji su odgovorni u sustavu od onih koji ne pokazuju minimum odgovornost prema sustavu”, zaključio je Aladrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare