Ministar Filipović: NTL je najavio dodatno snižavanje 500 proizvoda, SPAR 300

Vijesti 16. ruj 202322:57 0 komentara
Davorin Visnjic/Pixsell

Premijer Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera za zaštitu od rasta cijena. Za HRT-ov Dnevnik sve to komentirao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja. Istaknuo je kako građani mogu očekivati snižavanje šire lepeze artikala u trgovačkim lancima.

“Vi ste jučer mogli, ako pogledate našu internetsku stranicu koja prati kretanje cijena, vidjeti da su Konzum, Tommy i KTC smanjili ukupnu vrijednost košarice za 365 proizvoda za više od 50 eura. Jučer su ta tri trgovačka lanca napravila korak da cijene budu niže i da pomognu našim građanima”, rekao je ministar Davor Filipović. Kazao je da će ti trgovački lanci ići u dodatno snižavanje pojedinih artikala te da će ih Konzum sniziti tisuću do kraja godine.

“U razgovorima koje sam vodio ovaj tjedan s predstavnicima trgovačkih lanaca, NTL je najavio dodatno snižavanje 500 proizvoda, SPAR 300”, dodao je.

Filipović: Proizvodi će biti ograničeni od ponedjeljka

Ministar je istaknuo da je vlada odlučila inicirati razgovor s trgovačkim lancima nakon skoka inflacije u kolovozu, a nakon višemjesečnog razdoblja snižavanja inflacije, pipe HRT.

“Postignut je dogovor, a mi smo dodatno ograničili cijene 30 proizvoda, proširili smo osnovnu košaricu i ti proizvodi će biti ograničeni od ponedjeljka”, rekao je Filipović. Kazao je i da kao što nije došlo do nestašice proizvoda čija je cijena ograničena prošle godine, tako se to neće dogoditi ni sada.

“Država uvijek ima mehanizme da zaštiti građane”

“Potaknuli smo konkurenciju na tim proizvodima između trgovačkih lanaca pa se nadam da bi cijene mogle biti još niže u odnosu na ograničenje”, dodao je. Rekao je i da u razgovoru s trgovcima nije stekao dojam kako će netko od njih prekršiti postignuti dogovor i podići cijene ostalih artikala.

“I oni žele raditi na snižavanju inflacije i zaštititi standard hrvatskih građana. Država uvijek ima mehanizme da zaštiti svoje građane”, misli Filipović. Komentirao je prognoze HNB-a koje najavljuju tehničku recesiju i rekao da je HNB i prošle godine imao pogrešnu prognozu te da se dogodio rast gospodarstva.

“Nikakvi katastrofalni scenariji se neće dogoditi, nego ćemo činiti sve da i dalje kroz mjere štitimo naše građane te da omogućimo”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!