Ministar Malenica: “Očekujem da DSV raspiše novi natječaj za Vrhovni sud”

Vijesti 05. ožu 202114:20 0 komentara
N1

Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je kao gost N1 nekoliko aktualnosti, prvo izmjene Zakona o lokalnim izborima.

Prije njega u programu N1 Vesna Škare Ožbolt izjavila je da je bila najuspješnija ministrica pravosuđa u Republici Hrvatskoj.

“Ja sam tek na početku mandata, vjerujem da ćemo napraviti dobre stvari”, kazao je Malenica i potom obrazložio izmjenu Zakona o lokalnim izborima, gdje se uvodi pravilo da na izborima kandidati ne mogu biti osobe koje su pravomoćno osuđene na zatvorske kazne veće od 6 mjeseci.

“Do sada smo uz zakonu imali katalog kaznenih djela koje su prepreka za kandidiranje na izborima”, objasnio je Malenica, “Sada kao prepreku uvodimo kaznena djela za koja je osuđivanost veća od šest mjeseci.”

“Problem je u tome što nam se može dogoditi, kada mijenjamo katalog kaznenih djela, odnosno osuđivanost za neko kazneno djelo, da izostavimo koje kazneno djelo”, kazao je.

Rekao je da javno savjetovanje traje još 15 dana i da bi izmjene zakona trebale stupiti na snagu do lokalnih izbora. Voditeljicu je zanimalo je li možda razlog takvih izmjena zakona to da se spriječi kandidiranje određenih političara, primjerice aktualnog župana Alojza Tomaševića.

“Ne bih rekao da je Alojz Tomašević glavni razlog. Pitanje je ima li se on ambicije kandidirati na lokalnim izborima. Glavni je razlog ovih izmjena da proširimo ovu prepreku, da nam ne ostane nešto na ovim lokalnim izborima”, odgovorio je Malenica.

Rekao je da se te izmjene ne mogu odnositi na građane kojima kazneni postupci traju i gdje presude nisu pravomoćne.

“S izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi, lokalnim izborima i Gradu Zagrebu, smanjujemo broj predstavničkih tijela za 10 posto, smanjujemo broj dužnosnika, prvenstveno smo tu išli na broj zamjenika načelnika, gradonačečlnika i župana. Idemo na određene uštede, vjerujem da ćemo to i postići”, kazao je i to.

Potom je komentirao spor oko izbora predsjednika odnosno predsjednice Vrhovnog suda:

“Uveli smo dodatnu transparentnost kroz insitut javnog poziva, ovo je prvi put da se po novim pravilima provodi izbor Vrhovnog suda. Treba poštovati Ustav, treba poštovati zakon, treba poštovati institut javnog poziva. Jedna kandidatkinja je povukla kandidaturu, imamo dva kandidata, predsjednik je javno istaknuo da mu ti kandidati nisu prihvatljivi. S obzirom na to ja očekujem da on obavijesti DSV, pa da se može ponoviti javni poziv. O kandidatkinji o kojoj se špekulira ovih dana, profesorici Zlati Đurđević, ja bih izrekao stav tek kad bi prošla proceduru… Ako predsjednik ima kandidata kojega želi na čelu Vrhovnog suda, trebao bi proći svu ovu proceduru koja je predviđena Ustavom, Zakonom o sudovima, Zakonom o DSV-u.”

“Smisao je da predsjednik odabere nekog od kandidata koji su se javili na javni natječaj, a koji zadovoljavaju sve uvjete”,  ustvrdio je Malenica.

Pri kraju je odgovorio što misli o reakciji opozicije nakon što je saborska većina odbila izmjene i dopune zakona po kojem bi se za seksualne zločine ukinuo rok od tri mjeseca za prijavu.

“To je performans, ali i izraz određene frustracije oporbe u Saboru”, kazao je Malenica.

“Što se tiče kaznenog djela spolnog uznemiravanja, radna skupina je izradila prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Izmjene i dopune ne uključuju samo izmjene gdje se ukida obveza prijave u roku od tri mjeseca, već se implementira i europska direktiva. Vjerujem da ćemo u što kraćem roku izmjene kaznenog zakona usvojiti. Izmijenili smo, kao što smo i najavili, kazneno djelo spolnog uznemiravanja koje će se goniti po službenoj dužnosti, tako da ne razumijem zašto je oporba okrenula leđa. Mi smo to javno komunicirali.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!