Ministar najavio sankcije zbog pedofila u udruzi za djecu: To je neprihvatljivo

Vijesti 01. ruj 202211:20
N1

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak kako je zgrožen nedavnim ubojstvom žene u Novskoj i poručio da za rješavanje takvog problema treba ili pooštriti kazne ili pojačati edukaciju državnih odvjetnika i sudaca.

“Vidjeti ćemo kako taj problem riješiti, s dodatnim pooštravanjem kazni, što smo učinili već prije par godina, ili dodatnom edukacijom. Mislim da bi u konkretnom slučaju trebalo pojačati edukaciju državnih odvjetnika i sudaca koji odlučuju u konkretnim predmetima kada imamo nasilje u obitelji i nad ženama”, rekao je Malenica uoči sjednice Vlade o najnovijem slučaju ubojstva žene, koje je počinio njezin partner.

Poručio je kako je zgrožen tim ubojstvom i izrazio sućut obitelji.

Malenica je dodao da će u suradnji s udrugama pojačati edukaciju kako bi suci i državni odvjetnici bili senzibilniji i dobili šire znanje.

Napomenuo je da prema zakonu sudac osim zabrane prilaska ima na raspolaganju širok spektra mjera, a jedna od njih je istražni zatvor. „Odluka je na odvjetniku i istražnom sucu koji u svakom konkretnom slučaju treba procijeniti i činjenicama koju odluku donijeti”, rekao je.

Na novinarski upit treba li femicid unijeti u Kazneni zakon Malenica je ponovio da taj zakon sadrži dovoljno elemenata zaštite pa se uvrštenjem femicida kao novog kaznenog djela ne bi postigao novi efekt.

Neshvatljivo je slanje pedofila u udrugu koja radi s djecom

Ustvrdio je kako je Vlada u proteklom razdoblju učinila dosta u dijelu pooštravanja kazni, izmijenjeni su Kazneni zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, širi se mreža podrške žrtvama i svjedocima, surađuje se s udrugama.

VEZANA VIJEST

Također je komentirao slučaj osuđenog pedofila, koji je rad za opće dobro dobio u udruzi koja radi s djecom s posebnim potrebama.

„To je neshvatljivo i neprihvatljivo, smatram da takva osoba nije trebala biti upućena u tu udrugu”, izjavio je Malenica i najavio mjere kako se to ne bi ponovilo.

U internom postupku utvrdit ćemo što se dogodilo, utvrditi odgovornost i ako je potrebno sankcionirati određene osobe, kazao je.

“Ako utvrdimo da je došlo do greške, sankcija će biti.”

„Očito je riječ o pogrešci u sustavu jer takva osoba nije trebala biti poslana u takvu ustanovu. Teško mi je to shvatiti, ako vidimo da je to nekakva sistemska greška treba mijenjati zakon”, poručio je ministar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare