Ministar otkrio o čemu su pričali Vučić i Plenković i poručio: Srbija mora osuditi rusku agresiju

N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak se osvrnuo na susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Davosu.

“I prošle godine smo dogovorili hodoogram rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja. To je išlo vrlo slabo. Ovo je bio razgovor na gospodarskom forumu, razgovaralo se o izborima u Srbiji, u interesu Srbije i Hrvatske je imati dobre odnose sa susjedima i rješavati bilateralna pitanja”, kazao je ministar pa nastavio o europskom putu susjeda:

“Srbija se opredijelila za europski put i mora ispuniti uvjete i kriterije koji se od nje očekuju, mora razvijati i promovirati regionalnu stabilnost i nadam se da će nakon formiranja vlade uslijediti određeni susret koji je bio nagoviješten i prošle godine.”

Na pitanje hoće li ministar Tomislav Žigmanov zadržati poziciju, Grlić Radman kaže da nema informacije o tome, ali da je Hrvatskoj važno i da joj je u interesu ravnopravan status Hrvata u Srbiji kao što ga imaju Srbi u Hrvatskoj.

“Nama je bitno osigurati, bez obzira na ishod izbora, da Hrvati imaju svog predstavnika, kao što Srbi imaju svoje predstavnike. Sporazumi obvezuju”, kazao je.

Na upit novinara podilazi li Hrvatska Vučiću, ministar je odgovorio: “Ne podilazimo ni u čemu. Srbija ima jako puno za učiniti, Srbija se mora suočiti s prošloću, mora počiniti određene reforme, uskladiti svoju politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, osuditi rusku agresiju i nametnuti sanckije, a prije svega, moraju formirati vladu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.